Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie ontvangt 93-jarig model

Postergirl Lucienne wier portret op affiches in stad te zien was, ontmoet dochter van kunstenaar

-

Lucienne, het meisje op het schilderij dat in de kerstperio­de overal in het Antwerpse straatbeel­d opdook, werd gisteren uitgenodig­d door gedeputeer­de voor Cultuur van de provincie Luk Lemmens. Ze kreeg een poster van haar portret en ontmoette de dochter van kunstenaar Pieter Rottie, die het portret schilderde in 1938.

“Waar is de tijd?”, vroeg Lucienne (93) uit Essen zich gisteren luidop af toen ze Hilda Rottie ontmoette. Hilda Rottie uit Deurne (79) is de dochter van Pieter Rottie. Hij vereeuwigd­e Lucienne op een schilderij in 1938. Dat schilderij werd voor een kunstproje­ct van de provincie Antwerpen gebruikt en in het straatbeel­d verspreid. Het project heeft als doel de kunstcolle­ctie van de provincie zichtbaard­er te maken. Het was de dochter van Lucienne die toevallig opmerkte dat haar moeder overal afgebeeld was in de stad.

De laatste keer dat Lucienne Hilda zag, was Hilda nog een baby. “Ik herinner me nog dat Hilda heel klein was toen ik langskwam ten huize Rottie. Ik zou ze nooit meer herkend hebben. Het is wel heel fijn dat ze hier vandaag ook aanwezig is. Het is allemaal een hele belevenis. Om zo veel aandacht te krijgen, moet je dan 93 geworden zijn”, grapt Lucienne, die duidelijk in haar nopjes is.

Ook Hilda is opgetogen met de ontmoeting. “Mijn vader overleed toen ik amper negen jaar was, dus ik herinner me niet heel veel meer van hem. Wel weet ik nog goed dat hij ook van mij graag schilderij­en maakte, maar dat ik het als kind helemaal niet leuk vond om voor hem te poseren. Dat stilzitten was niets voor mij”, lacht ze. “Een aantal van mijn vaders werken heb ik gefotograf­eerd en bijgehoude­n, waaronder het portret van Lucienne. Ik wist dus meteen dat het een werk van mijn vader was. Ik heb het altijd een heel mooi schilderij gevonden.”

De twee dames hadden gisteren ook een aantal familieled­en bij voor de ontmoeting. Daarbij sloten de man van Hilda, Hubert Nelissen (82), en de schoonbroe­r van Lucienne, Guido De Raedt (72), elkaar meteen in de armen. Zij waren jarenlang vrienden en zagen elkaar nu toevallig terug. “Ik had een bakkerij en Hubert was leverancie­r bij ons. We delen ook een passie voor het diepzeedui­ken en zijn een aantal keer samen gaan duiken. We hadden elkaar nu al een hele tijd niet meer gezien.”

Zowel Hilda als Lucienne kregen van gedeputeer­de Luk Lemmens een boek over de kunstcolle­ctie van de provincie en een grote poster van het portret van Lucienne cadeau. “Die krijgt een mooie plaats aan de muur”, besluit Lucienne.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium