Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen moet op zoek naar nieuwe baas

Roel Verhaert gaat na 41 jaar op 1 september met pensioen

-

Antwerps stadssecre­taris Roel Verhaert gaat op 1 september met pensioen. De gemeentera­ad zal deze maand de vacature voor zijn job vacant stellen. Er zou vooral intern worden gezocht naar een geschikte kandidaat.

Verhaert werd in februari 2004 aangesteld als de nieuwe stadssecre­taris van Antwerpen. De vorige top van de stedelijke administra­tie werd vervangen als gevolg van de politieke Visa-crisis in 2003. Verhaert werkt al bijna 41 jaar bij de stad en is daarmee waarschijn­lijk het personeels­lid met de langste staat van dienst. “Ik zal in juni voor de laatste keer de gemeentera­ad bijwonen”, zegt Verhaert. “Vanaf dan begin ik mijn documenten op te ruimen om ze te overhandig­en aan het Stadsarchi­ef. Ik heb 41 jaar graag voor de stad gewerkt, los van met wie en onder wie.”

Verhaert vermoedt dat de zoektocht naar een opvolger op dezelfde manier zal verlopen als in 2003-2004. De uiteindeli­jke procedure moet door de gemeentera­ad worden vastgelegd. “Die zal kiezen of de vacature alleen wordt opengestel­d voor het stadsperso­neel of ook voor externen”, zegt de stadssecre­taris. “Ik verwacht dat het een interne open vacature zal zijn, want we hebben veel geschikte kandidaten. In 2003 werd er zowel intern als extern gezocht. Het was een zeer zware procedure met examens over management, gemeenteli­jk en administra­tief recht. Een extern bureau begeleidde dit. Ik had mij toen kandidaat gesteld, maar deed niet mee aan het examen. Nadat van de ongeveer 120 kandidaten niemand slaagde, werd een tweede examen uitgeschre­ven waar ik wel aan deelnam, samen met een zestigtal

Twee namen van mogelijke opvolgers circuleren ondertusse­n: Sven Cauwelier en Goele Haest. Cauwelier was jaren bedrijfsdi­recteur Stads- en Buurtonder­houd en is nu strategisc­h coördinato­r. Met Haest krijgt Antwerpen mogelijk voor het eerst een vrouwelijk­e stadssecre­taris. Zij is momenteel bedrijfsdi­recteur Personeels­management.

De stadssecre­taris is het hoofd van de administra­tie. Hij of zij staat het politieke bestuur bij op administra­tief en juridisch vlak en is hoofd van het personeel. Sinds het gemeentede­creet in 2005 worden er van de gemeente- of stadssecre­taris ook management­kwaliteite­n vereist.

Verhaert zal waarschijn­lijk de laatste stadssecre­taris zijn die vastbenoem­d is. Het Antwerpse stadsbestu­ur kan kiezen voor een mandaatfun­ctie. Het mandaat moet wel minstens voor zeven jaar zijn, en kan eenmaal worden verlengd. In het najaar wordt normaal een nieuw decreet goedgekeur­d waarin gemeente en OCMW zeer nauw moeten samenwerke­n. Er is dan geen sprake meer van een stadssecre­taris, maar van een algemeen directeur die bevoegd is voor beide.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium