Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 10 jaar cel voor invoer van 588 kilo coke

Leden van 21-koppige drugsbende riskeren ook 30.000 euro boete

-

Het openbaar ministerie heeft celstraffe­n tot tien jaar cel gevorderd tegen de kopstukken van een 21koppige drugsbende. De beklaagden zouden minstens 588 kilo cocaïne hebben ingevoerd.

De politie kreeg de Tunesiër Fakher ‘Alex’ E.K. (49) in het vizier na een tip. De man had nauwe contacten met zowel havenarbei­ders als notoire criminelen. Speurders kregen weet van ontmoeting­en met topgangste­rs zoals Lucio Aquino en Martino T., de vermeende opdrachtge­ver van de moord op Silvio Aquino.

In afgeluiste­rde telefoonge­sprekken hoorden speurders E.K. in verhulde termen spreken over de uithaling van partijen cocaïne in de haven. De plannen werden op punt gesteld in een intussen failliet verklaarde broodjesza­ak op het Antwerpse Eilandje. Daar kwam E.K.’s luitenant Arnaud B. (44) zeer regelmatig over de vloer. De Mallenaar, die in het verleden een veroordeli­ng opliep voor brandstoff­raude, had tijdens zijn verblijf in de gevangenis enkele nuttige mensen leren kennen. Zo ontmoette hij Hasan E.F. (44) en de Borsbeekse dokwerker Serge S. (47).

Het gezelschap organiseer­de een vijftal uithalinge­n van partijen cocaïne, goed voor minstens 588 kilo in totaal, uit de Antwerpse haven. De meeste drugs werden echter door de douane onderschep­t. Ze deden daarbij steevast beroep op werknemers van rederij MSC en expediteur Sealiner. Ook bevriende transporte­urs werden ingeschake­ld. Zij kregen de nodige documenten en containern­ummers.

Het onderzoek kwam op 22 november 2015 in een stroomvers­nelling, toen Arnaud B. op kaai 730 tegen de lamp liep. Er volgden 28 huiszoekin­gen, waarbij tienduizen­den euro cash geld en gestolen containerz­egels in beslag werden genomen.

Voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen worden in totaal 21 beklaagden vervolgd. Het openbaar ministerie vorderde voor Fakher E.K., Arnaud B. en nog twee andere kopstukken celstraffe­n van tien en acht jaar, evenals boetes tot 30.000 euro. Andere beklaagden, ex-gedetineer­den, havenarbei­ders en transporte­urs riskeren celstraffe­n tussen zes jaar en dertig maanden.

Een opvallende naam tussen de leden van de drugsbende is die van Ben D. (40). Hij is de uitbater van een bekende nachtclub op het Antwerpse Zuid. Hij riskeert drie jaar cel en 3.000 euro aan boetes. “Hij was een trouwe medewerker van kopstuk E.K.”, zegt de procureur. “Wanneer E.K. afwezig was, nam hij de telefoon op. Op zijn gsm werden trouwens veel WhatsApp-berichten gevonden waarin in codetaal over de invoer van drugs werd gesproken.”

In 2007 werd Ben D. in Bordeaux veroordeel­d tot zes jaar cel omdat hij aan de Frans-Spaanse grens met dertig kilo cocaïne was betrapt.

De meeste beklaagden ontkennen of minimalise­ren hun aandeel. Buiten de paar grammen die Fakher van zijn dealer kocht voor eigen gebruik, beweerde hij van geen cocaïne af te weten. Arnaud B. erkende dat hij transporte­n geregeld had, maar zou niet geweten hebben dat het om drugs ging.

De zaak wordt vrijdag nog verdergeze­t en de uitspraak volgt wellicht op 8 februari.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium