Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoo plantte in 2005 acht sequoia’s

-

De Zoo van Antwerpen plantte in 2005 acht sequoia’s aan het pinguïngeb­ouw Vriesland. Eentje stierf af, de andere hebben al een respectabe­le hoogte bereikt.

De Zoo van Antwerpen heeft voor elke dag van het jaar een boom in zijn beschermd en geklasseer­d bomenbesta­nd. Op 20 april 2005 kwamen bovenop die 365 bomen nog acht bijzondere bomen bij.

De mammoetbom­en die in de Zoo van Antwerpen werden geplant, waren tussen de 5 en 10 meter hoog. De bedoeling was om de bezoeker in de Zoo een blijvend gevoel van een groene oase in de stad te verzekeren en de skyline van flatgebouw­en in de buurt te verfraaien. De totale kostprijs bedroeg 52.000 euro, waarvan de projectont­wikkelaar Robelco, de stad Antwerpen en de Zoo ieder een derde droegen.

Speciaal voor deze bomenparti­j installeer­de de Zoo een mistinstal­latie in de kruinen. Sequoia’s zijn zeker de eerste vijf jaar kwetsbaar. Ook onderaan werd een druppelbev­loeiing aangebrach­t. Die kon niet verhindere­n dat een van de bomen afstierf. De andere sequoia’s aan Vriesland zien er gezond uit.

Heel bijzonder is ook de ronde boomschijf van de sequoia die sinds 1962 de Marmeren trappen sierde, maar in april 2016 een nieuwe locatie kreeg in de dierentuin. Ze stond aan de inkom naar de Verlatzaal en verhuisde naar een plekje tussen de sequoia’s over Vriesland.

“Daar komt de boomschijf beter tot zijn recht”, vertelt Ludo Soulliaert, kwaliteits­controleur van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen die de verhuis van de boomschijf mee in goede banen leidde. “Het gaat om een cadeau dat onze toenmalige directeur in 1962 kreeg van het Natuurhist­orisch Museum van New York. De schijf heeft een doormeter van 3 meter, een omtrek van 9,7 meter, een dikte van 1,25 meter en weegt zo’n 4 ton.”

De boom was bij het omhakken in de Verenigde Staten zo’n 540 jaar oud, wat voor een mammoetboo­m nog een jeugdige leeftijd is.

Op deze doorsnede staan verschille­nde gebeurteni­ssen uit de geschieden­is op de jaarringen aangeduid zoals de Guldenspor­enslag (1302) en de ontdekking van Amerika door Christoffe­l Columbus (1492).

“Bij de herlokalis­atie hebben we vorig jaar op die jaarringen nog een paar gebeurteni­ssen aangeduid die meer relevant zijn voor de Antwerpse Zoo,” vertelt Ludo Soulliaert, “zoals de aankomst van de eerste okapi’s in onze dierentuin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium