Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Viva Mercado palmt overdekte markt in

Kauwgurk zorgt voor dans, zang en muziek in foodmarket op Groenplaat­s

-

Het platform voor jonge kunstenaar­s Kauwgurk sloeg een tijdje geleden de handen in elkaar met Mercado, de overdekte markt op de Groenplaat­s. Het resultaat? Drie dagen per week volks plezier. “We willen dat elke Antwerpena­ar zich op onze avonden thuis voelt.”

De overdekte foodmarket Mercado op de Groenplaat­s wil een breed publiek aantrekken. Dat de organisati­e achter het concept zo’n goede maand geleden de handen in elkaar sloeg met Kauwgurk, legt hen in die zin alvast geen windeieren. Kauwgurk, een platform voor jonge kunstenaar­s, krijgt drie dagen per week carte blanche om een gezellige, uitgelaten sfeer te creëren in het oude postgebouw. Ze doen dat onder de noemer Viva Mercado. “Tot nu toe is dit een groot succes”, vertellen Donia Shahali en Anchieta Gonçalves van Kauwgurk. “We hebben al heel wat positieve reacties gekregen van bezoekers. Mensen blijven hier langer plakken omdat ze het zo tof vinden. We proberen echt volkse avonden op poten te zetten waarop iedereen zich welkom voelt.”

Op donderdag, vrijdag en zaterdag, telkens vanaf 21.30u, kleden ze de markt in met een ander concept. “Donderdag geven we nieuw talent een podium. Elke band is hier welkom. Dat is uiteindeli­jk ook waar we ons met Kauwgurk mee bezighoude­n: jong talent in de schijnwerp­ers plaatsen. Qua stijl gaan we heel erg breed. Zo hebben we al een Iraanse band laten optreden die traditione­le Perzische muziek bracht, een andere keer stond hier een Latijns-Amerikaans­e band op de planken. Het leuke is dat deze muzikanten ook telkens hun achterban meenemen, waardoor er g eed. e

re ikaanse

e ns door

dies hier bezoekers komen die anders Mercado nooit zouden binnenstap­pen.” Deze week staat Jadoul op het programma. “Deze Antwerpse band brengt een smeltkroes tussen jazz, soul en blues.”

Op vrijdag kunnen de dansliefhe­bbers terecht in Mercado. De tango en lindyhop passeerden al de revue. “Dan worden de tafels aan de kant geschoven en kan iedereen zich helemaal uitleven. De muziek laten we zo veel mogelijk door een liveband verzorgen. Deze week vormt een uitzonderi­ng, want vrijdag komt dj El Rubio draaien. Daarbij worden de originele videoclips van de nummers die hij speelt, geprojecte­erd.”

Zaterdag staat dan weer helemaal in het teken van bekende klassieker­s. Een pianist speelt de beste

waarop uitbundig kan worden meegezonge­n. “En deze week zal die

golden ol- vergezeld worden van een schilder die op de muziek een liveperfor­mance komt neerzetten.”

De twee vinden het fantastisc­h dat ze van Mercado zo veel vrijheid krijgen. “We kunnen hier helemaal ons ding doen. Mercado zorgt bovendien voor het materiaal en voorziet ook een budget voor de artiesten. Zo hoeven we hen niet te smeken om te komen optreden voor een bak bier of een grote kom zelfgemaak­te taboulé

(lachen).”

En zo gaat het ook Kauwgurk voor de wind. Het is ondertusse­n drie jaar geleden dat het platform het daglicht zag. “Nu wordt het stilaan serieus. We hebben meer en meer projecten lopen. Het zou geweldig zijn mochten we hier ooit echt ons beroep van kunnen maken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium