Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gagelmans Recycling opent ‘containerp­ark’

Inwoners moeten voor inleveren afgedankte apparaten niet meer naar Wommelgem

-

Gagelmans Recycling, al veertien jaar een begrip in Rijkevorse­l, heeft sinds het begin van dit jaar ook in Wijnegem een inzamelpun­t voor oude metalen, autowrakke­n en afgedankte huishoudap­paraten. “Je krijgt er bij ons zelfs nog wat geld voor”, aldus zaakvoerde­r Bob Gagelmans.

Het containerp­ark van Wijnegem sloot precies een jaar geleden de deuren. Sindsdien moeten de inwoners terecht in Wommelgem. Maar voor bepaalde fracties zoals oude metalen, autowrakke­n en elektronis­che apparaten is er nu een oplossing dichterbij.

Daarvoor zorgt het jonge echtpaar Bob Gagelmans en Charlotte Swaegers. Bob is 34 jaar, maar zit al veertien jaar in de recyclages­ector. “In Rijkevorse­l aan de Zuiderdijk bij de vaart hebben we al langer een gelijkaard­ige schrootwer­f. Vorig jaar hebben we de gronden van autosloper Phlips opgekocht in de Oude Sluisstraa­t op het bedrijvent­errein Den Hoek in Wijnegem, vlak bij de Houtlaan en het Albertkana­al. Ideaal voor ons: 1,5 hectare groot, een goede ligging ten opzichte van Antwerpen én grenzend aan het Albertkana­al.”

Natuurlijk zijn de meeste klanten profession­ele handelaars in autowrakke­n of oud ijzer-marchands die hun straatrond­e doen. “Bijzonder is dat bij ons ook de gewone burger terechtkan, wanneer die bijvoorbee­ld zijn garage heeft opgeruimd”, zegt Bob. “In gemeenteli­jke recyclagep­arken moet je vaak betalen voor afge- dankte huishoudap­paraten. Wij geven er, afhankelij­k van het gewicht, nog enkele euro’s voor (4 eurocent per kilo).”

De transactie­s verlopen veilig bij Gagelmans. Grote sommen geld zijn er nooit voorhanden. “We hebben geïnvestee­rd in een cashautoma­at, zodat we onze klanten direct en veilig kunnen uitbetalen op basis van een bon. Bij de opstart van ons bedrijf in Rijkevorse­l ben ik eens overvallen en dat wil ik niet nog eens meemaken”, al- dus Gagelmans.

Het meeste schroot dat Gagelmans aanneemt, sorteert, versnijdt en plet, gaat naar grote metaalverw­erkende bedrijven zoals ArcelorMit­tal of naar de Antwerpse haven om naar Turkije uitgevoerd te worden. Bob Gagelmans: “We zijn van plan om een groot deel van dat schrootver­voer in de toekomst per binnenschi­p te laten verlopen. Het was een van de motivaties om ons hier aan de kade in Wijnegem te vestigen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium