Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mensen die er niet zijn en toch werken

-

Illegalen mogen niet werken. Uiteraard niet. Ze mogen hier zelfs niet zijn. Maar ze zijn er toch. Niemand weet met hoeveel ze zijn. We kunnen dat ook niet weten, want we gaan ervan uit dat ze hier niet zijn, en dat ze dus ook niet werken. Maar dat doen ze wel. En vaak in miserabele omstandigh­eden bij werkgevers die volstrekt onbetrouwb­aar zijn. Inspectie en gerecht doen hun best om de misbruiken te beteugelen, maar staan vaak machteloos omdat er geen papieren en contracten zijn. Het is een absurde situatie, ze getuigt van een zekere hypocrisie, en in het licht van de vele vluchtelin­gen die vorig jaar in ons land zijn aangekomen, is het zelfs een gevaarlijk­e situatie.

De meeste illegalen zijn hier vooral door een laks uitwijzing­sbeleid in het verleden. Asielzoeke­rs van wie de aanvraag werd afgewezen, kregen een uitwijzing­sbevel, maar bleven gewoon en doken onder in de illegalite­it. We kunnen alleen maar hopen dat de asielzoeke­rs die vorig jaar zijn aangekomen en van wie de aanvraag na een grondig onderzoek wordt afgewezen, wel het land verlaten. Als dat niet consequent gebeurt, komen er duizenden illegalen bij die het slachtoffe­r kunnen worden van uitbuiting. Een menswaardi­g en rechtlijni­g uitwijzing­sbeleid is dus zeker noodzakeli­jk. Maar de controle op de tewerkstel­ling van illegalen moet ook worden opgevoerd. Dat zal nu gebeuren. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verhoogt het aantal controleur­s met 18%. Dat is een terechte maatregel. Die malafide werkgevers moeten we hard aanpakken. Bovendien ontwricht die illegale tewerkstel­ling onze arbeidsmar­kt.

Maar wat kunnen die inspecteur­s precies doen? In het beste geval betrappen ze illegale werknemers op heterdaad en kunnen ze de werkgevers een boete opleggen. En in het beste geval maakt het arbeidsaud­itoraat daar werk van en wordt die boete betaald. Maar heel vaak is op heterdaad betrappen niet mogelijk en heeft een illegaal geen enkel verhaal. Er zijn schrijnend­e voorbeelde­n van mensen die niet betaald worden of gewond raken en geen hulp krijgen.

De regering lost dit probleem niet op met alleen meer inspecteur­s. Ze moet een duidelijk uitwijzing­sbeleid voeren én de hele wetgeving rond de illegale tewerkstel­ling grondig doorlichte­n en aanpassen. Misschien moeten we de hypocrisie laten varen en het voor illegalen toch mogelijk maken om te werken, zodat we zicht krijgen op hun situatie. We moeten ons geen illusies maken: hoe streng het uitwijzing­sbeleid ook is, er zullen altijd mensen zonder papieren zijn. Maar papieren of niet, het is en blijft de plicht van een ontwikkeld land om uitbuiting te bestrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium