Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die overwinnin­g tegen Murray? Hecht er vooral niet t e veel belang aan”

Thierry Van Cleemput, de man die D avid Goffin in top tien moet loodsen

- SERGE FAYAT

Hij is de man achter het succes van David Goffin en begint aan zijn vierde seizoen als coach van de Luikenaar. Thierry Van Cleemput maakte al alles mee met Goffin: uit de top honderd van de ATPranking vallen en daarna de wederopsta­nding. En de opmars naar een huidige elfde plaats, de beste ranking ooit behaald door een Belgische tennisser. Een openhartig gesprek vanuit Melbourne drie dagen voor de start van de Australian Open.

Hoe voelt David Goffin zich aan de vooravond van de Australian Open?

“Hij is er klaar voor. De voorbereid­ing is goed verlopen. David is wat ziekjes geweest tijdens het tornooi van Doha ( waar hij in de tweede ronde sneuvelde, red.). Hij had een verkoudhei­d opgelopen en kon moeilijk ademen, maar voor de rest mogen we niet klagen. We weten allemaal dat het seizoen eigenlijk pas met de Australian Open begint.”

Waaraan kunnen we ons in Melbourne verwachten? “Ik wil de druk niet weghalen, maar de Australian Open is een bijzonder tornooi. Het is niet eenvoudig hier een goed ritme te vinden, behalve misschien voor de Australiër­s zelf. Ieder jaar zijn er verrassing­en. De omstandigh­eden zijn niet te vergelijke­n met andere tornooien. Bovendien voorspelt men een hittegolf voor maandag en dinsdag. Het zal dus knokken worden, maar we gaan proberen er het beste van te maken. En we zien wel waar het schip strandt.”

David klopte Andy Murray op het exhibitiet­ornooi van Abu Dhabi. Welk belang moet er gehecht worden aan zo ’n overwinnin­g ?

“Geen enkel. (lacht) Althans sportief gezien. De manier waarop was wel heel bevredigen­d. Ik was zelfs heel tevreden over de nederlaag tegen Nadal in de finale, want het niveau – vooral aan het einde van de tweede set – was adembeneme­nd.”

Waaraan hebben jullie tijdens de winterstop gewerkt? “We hebben geprobeerd zijn sterke punten aan te scherpen en zijn zwakkere punten subtiel te verbeteren. Het heeft geen zin om van David een serve- en volleyspel­er te proberen maken, want dat zal hij nooit worden. We hebben wel de nadruk op het offensieve spel en het fysieke aspect gelegd. Maar een revolutie, die heeft niet plaatsgevo­nden. We hebben een bepaalde strategie uitgestipp­eld. Maar daar wens ik niet verder over uit te wijden, want die in de praktijk brengen, vraagt tijd.” Is dat dan geen stap in het onbekende? “Neen, want we hebben toch al wat ervaring. Maar we beginnen in zekere zin wel weer vanop nul.” Wat zijn de doelstelli­ngen voor 2017? “We gaan proberen op ons elan door te gaan en David zo hoog mogelijk zien te houden op de wereldrang­lijst. Hij moet fysiek nog beter worden om helemaal top te zijn. Ik geef dan ook toe dat ik mij vergist heb. Ik had voorspeld dat hij op zijn 26ste, nu dus, volgroeid zou zijn. Maar de manier waarop het tennis evolueert, maakt dat gewoon onmogelijk. Het is maar rond je 29ste dat je die fysieke maturiteit bereikt. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Hij heeft wel heel wat punten te verdedigen om zo hoog mogelijk te blijven staan op de ATPranking.

“Zo zie ik het niet. Voor mij zijn er alleen maar punten te verdienen. Het is zelfs goed mogelijk dat David een beter seizoen draait dan vorig jaar en op het einde van de rit toch naar plaats 18, 19 of 20 zakt op de wereldrang­lijst. Spelers zoals Dimitrov, Federer, Del Potro, Kyrgios of zelfs anderen kunnen gewoon beter zijn. Ik hoop uiteraard van niet, maar je weet maar nooit. Zo gaat het in het moderne tennis. Ik weet dat veel mensen verwachten dat David de top tien induikt. Maar als we zo beginnen denken, dan gaan we de komende weken nog slecht slapen.”

Hoe gaan jullie dat concreet aanpakken? “We gaan ons concentrer­en op Davids gedrag, zijn welzijn tijdens de tornooien, zijn volharding op de baan, het niveau van nauwkeurig­heid...”

Hoe gedraagt hij zich tegenover zijn coach? “Ik ben heel blij met hem te mogen werken. Op menselijk vlak is hij een uitzonderl­ijke jongen. Ik ken hem bovendien goed en ik hou van zijn spel. Maar ik weet ook dat hij, door zijn profiel, wel altijd 101 procent moet zijn om goed voor de dag te komen. Het is zijn lot en daar moet hij mee leren leven.” Wat voor coach bent u? “Ik ben er om David vorderinge­n te doen maken en niet om bekend te worden als ‘trainer van’. Ik haal al genoeg voldoening uit mijn dagelijkse leven. Ik wil David vooral helpen en ik ben benieuwd hoe dit jaar zal verlopen. Het is heel belangrijk dat hij zich goed voelt en dat ik nuttig voor hem kan zijn.”

David werkt sinds kort ook met een sportpsych­oloog. Helpt dat hem? “Het is voor mij een fundamente­el aspect, hoewel we vorig jaar heel slechte leerlingen geweest zijn. We hebben bijna geen contact gehad met Fabrice Dezanet. Dat was een fout. David heeft inderdaad een mooi seizoen beleefd, maar je moet ook de hand in eigen boezem kunnen steken. Er zijn momenten geweest waarop het niet goed was. Wat punten en ranking betreft was het prima, maar dat interessee­rt ons niet meer. Ik wil niet herhalen dat hij halve finale in een grandslamt­ornooi moet halen of een ATP 250-tornooi moet winnen. Neen, David moet er gewoon voor zorgen dat hij zo sterk mogelijk op de baan verschijnt en zich blijft ontwikkele­n. Daar kan Fabrice hem bij helpen. Hij is geen goeroe, maar hij heeft wel een universita­ir diploma en werkt heel pragmatisc­h. Wat mij betreft, is hij onmisbaar.”

Thierry Van Cleemput “Ik ben er om David vooruitgan­g te doen boeken. Niet om bekend te worden als ‘de coach van’.”

En wat zijn uw geheimen als coach?

“Iedere coach heeft zijn eigen filosofie. Het maximum uit zijn tennisvaar­digheden halen en hem zo efficiënt mogelijk laten spelen, staan hoog op het prioriteit­enlijstje. Net als zijn fysieke en financiële integritei­t te bewaren trouwens. Maar het allerbelan­grijkste is hem gelukkig maken. Zowel op als naast het veld.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thierry Van Cleemput: “Het is goed mogelijk dat David een beter seizoen draait dan vorig jaar en op het einde van de rit toch naar plaats 18, 19 of 20 zakt op de wereldrang­lijst.”
FOTO PHOTO NEWS Thierry Van Cleemput: “Het is goed mogelijk dat David een beter seizoen draait dan vorig jaar en op het einde van de rit toch naar plaats 18, 19 of 20 zakt op de wereldrang­lijst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium