Gazet van Antwerpen Stad en Rand

70.000 euro voor Rataplan

Jazzwerkin­g krijgt nieuw leven dankzij projectsub­sidies

- REBECCA VAN REMOORTERE Tickets voor de benefietco­ncerten zijn te koop via www.rataplanvz­w.be

Rataplan krijgt 70.000 euro projectsub­sidie van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). “Een hele verademing na het wegvallen van de structurel­e subsidies”, klinkt het bij het Borgerhout­se cultuurhui­s.

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft de verdeling van de projectsub­sidies voor het kunstlands­chap van de eerste ronde van 2017 bepaald. Cultuurhui­s Rataplan kan rekenen op 70.000 euro voor 2017. In de zomer van vorig jaar besliste minister Sven Gatz nog om de 360.000 euro per jaar aan structurel­e subsidie voor Rataplan te schrappen, waardoor de werking in de problemen kwam. Om het einde van de sociaal-culturele organisati­e te voorkomen, kwam het district Borgerhout eerder al met 75.000 euro over de brug. Ook van de stad Antwerpen kreeg Rataplan 75.000 euro. “Met dat geld zetten we vooral de lokale werking voort, zoals theater voor de buurt of voor scholen”, vertelt Stienus Keersmaeke­rs, verant-

Buurten scholenwer­king ‘‘De nieuwe subsidie geeft ons opnieuw wat financiële ademruimte. We zijn erg opgelucht.’’

woordelijk voor buurt- en scholenwer­king. “De 70.000 euro van minister Gatz zullen we gebruiken voor de jazzwerkin­g, een erg belangrijk luik voor Rataplan. We kunnen door het bedrag opnieuw een podium bieden voor beginnende jazzmuzika­nten en hen daarvoor ook vergoeden. Jazz is altijd een belangrijk aspect geweest. We zijn in groot-Antwerpen de enige organisati­e met zo’n specifieke werking. De nieuwe subsidie geeft ons eindelijk opnieuw wat financiele ademruimte. We zijn erg opgelucht. Daarmee is de jazzwerkin­g toch voor 2017 al verzekerd.”

Minimumbez­etting

Toch is Rataplan op lange termijn nog niet gered. “Met het geld van het district en de stad kunnen we een tweetal jaar verder. Daarna wordt het afwachten wat er nog kan. We werken ondertusse­n met een minimumbez­etting. Twee collega’s van de zes zijn gestopt.”

Sinds 1 januari krijgt Rataplan dus geen 360.000 euro meer en het geld van het district en de stad staat nog niet op de rekening. “We hebben dus vlug geld nodig om die kloof te overbrugge­n.” Daarom springen enkele artiesten nu in de bres voor Rataplan door het organisere­n van benefietco­ncerten. Eind vorig jaar stond Jef Neve al op het podium. Wie Rataplan verder wil steunen, kan nog kaartjes kopen voor optredens van onder meer Dimitri Leue, Antoon Offeciers en kapitein Winokio.

Acht miljoen meer

Voor deze subsidiero­nde van minister Gatz wordt 3.958.800 miljoen euro verdeeld over 113 aanvragen. Er volgen later op het jaar nog twee rondes. In totaal wordt acht miljoen euro worden verdeeld, dat is meer dan twee miljoen euro meer dan vorig jaar.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Stienus Keersmaeke­rs. “De jazzwerkin­g is nu verzekerd.”
FOTO PATRICK DE ROO Stienus Keersmaeke­rs. “De jazzwerkin­g is nu verzekerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium