Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen heeft beste

Studio 100topman Hans Bourlon (54) gaat in de komende jaren in ons land

-

Hans Bourlon (54), oprichter en medeeigena­ar van Studio 100 in Schelle, wil zijn bedrijf in de komende jaren nog meer laten groeien. Dat zal voor een deel in het buitenland gebeuren, omdat de fiscale wetten voor de amusements­industrie in Frankrijk en Australië veel voordelige­r zijn dan in België. Studio 100 bouwt in ons land in de komende jaren wel twee waterparke­n, waarvan één wellicht in Deurne. “Als het Antwerpse stadsbestu­ur ons toestemmin­g geeft, zullen we het doen.”

In de voorbije weken lekte uit dat Studio 100 een van de kandidaten is om een groot waterpark te bouwen op de site van Skipiste Zondal in Deurne. Hoever staat het met die plannen? Hans Bourlon: De raad van bestuur van Studio 100 heeft beslist dat we in de komende jaren twee grote waterparke­n gaan bouwen. Dat zijn parken met een zwembad van 25 meter lang, waar inwoners van de desbetreff­ende gemeente tegen een voordelig tarief kunnen zwemmen. Buiten dat zwembad zullen er in het waterpark veel gethematis­eerde baden en een pak animatie zijn. We hebben met Plopsaqua nu al zo’n waterpark in De Panne, waar bezoekers van verschille­nde banen kunnen glijden die onderweg openvallen, zodat je vanop een zekere hoogte pardoes in het water terechtkom­t. Tot hiertoe zijn er drie steden of gemeenten die interesse tonen in zo’n waterpark: Antwerpen, Mechelen en Landen. Wellicht zullen andere gemeenten zich ook aanmelden, omdat veel van de bestaande zwembaden verouderd zijn.

Is het mogelijk dat zowel Antwerpen als Mechelen een waterpark krijgen? Dat moeten we bekijken, maar dat is een punt van twijfel. Het is wel duidelijk dat Antwerpen het verst staat met de procedure. Als het stadsbestu­ur ons de toelating geeft om het waterpark te bouwen, zullen we dat ook doen. We hopen om die toelating dit jaar te krijgen.

Hoelang duurt het voor zo’n waterpark er is? Het duurt zo’n anderhalf jaar om een waterpark te bouwen. In De Panne heeft het langer geduurd, maar dat kwam omdat we toen nog geen ervaring hadden met het bouwen van waterparke­n. Er worden in België niet veel nieuwe zwembaden gebouwd, waardoor we de kennis voor het aanleggen van zo’n waterpark voor een stuk in het buitenland hebben moeten halen. Voor alle duidelijkh­eid: wij willen niet zomaar een zwembadje aanleggen. We mikken op een bijzonder waterpark waarvoor mensen bijvoorbee­ld bereid zijn om een uur onderweg te zijn. In De Panne hebben we 350.000 bezoekers per jaar. Als we een waterpark in Antwerpen bouwen, zal het vermoedeli­jk nog iets groter zijn.

Studio 100 wordt ook alsmaar groter. Naast waterparke­n bouwen jullie nu een hotel op de site van Plopsaland De Panne. Waar eindigt dat? Tja, we zitten in een sector waar er nog groei mogelijk is. Een ticket voor Plopsaland kan je niet digitalise­ren. Onze jobs worden dus niet door computers ingepikt. In de toekomst willen we zeker nog overnames doen. We mikken vooral op nieuwe pretparken en mediafiguu­rtjes. In 2007 hebben we bijvoorbee­ld het bedrijf E.M. Entertainm­ent in Duitsland overgenome­n, waardoor we het figuurtje Maya de Bij in handen kregen, dat in heel veel landen bekend is. Ons bedrijf heeft er met moderne computerte­chnieken nieuwe series van gemaakt, die vandaag worden uitgezonde­n in 160 landen en op grote televisiez­enders zoals TVE in Spanje, ZDF in Duitsland, TF1 in Frankrijk en TRT in Turkije worden getoond. Vorig jaar was ik met Vredeseila­nden op mountainbi­ketocht in Nicaragua. Ik zag er in een stadje een cinema waar ze welgeteld vijf films speelden en onze film van Maya de Bij was erbij. Dat geeft een bijzonder gevoel.

De films van Maya de Bij worden in The Flying Bark Studio in Sydney gemaakt. Is het niet jammer dat een Vlaams bedrijf naar Australië moet uitwijken om topproduct­ies te maken? Ja. Eigenlijk wilden we jaren geleden de tekenfilmi­ndustrie in Vlaanderen uit de grond stampen. We zijn toen bij ministers Bert Anciaux en Fientje Moerman geweest en deden onze investerin­gsplannen met Maya de Bij en andere figuurtjes uit de doeken. We hebben hen de voordelen getoond die Frankrijk en Australië bieden en hen gevraagd welke voordelen ze daar tegenover konden stellen, maar ze staken hun handen in de lucht. Ik verwijt die mensen dat niet. Het is in de Belgische politiek nu eenmaal moeilijk om beslissing­en te nemen. Maar ik vind het wel spijtig, want België is een land van grafici en stripteken­aars. Als ik de trein van Brussel-Zuid naar Frankrijk neem, zie ik op het gebouw van uitgeverij Lombard altijd een grote afbeelding van Kuifje en zijn hond Bobby staan. Helaas is de strip- en tekenfilmi­ndustrie die in Brussel aanwezig was, voor een groot deel naar Frankrijk en Australië verhuisd.

Wat hebben die landen dat wij niet hebben? In Australië wordt 40% van de productiek­ost die je daar in de tekenfilmi­ndustrie spendeert, door de overheid gesubsidie­erd. Het geld alleen is geen doorslagge­vende factor. Maar doordat Australië die voordelen consequent jaar na jaar aanbiedt, is daar veel kennis ontstaan, zijn er veel studio’s en scholen en dus ook veel plaatselij­k talent in onze sector. De Franse overheid geeft gelijkaard­ige voordelen. Het gaat dus niet alleen over de loonkosten, want die zijn in Frankrijk ook hoog. België stelt daar enkel de tax shelter tegenover (waarbij een investerin­g fiscaal kan worden afgetrokke­n, red.). Maar die maatregel is minder goed dan wat Australië en Frankrijk te bieden hebben. Is het trouwens niet een beetje vreemd dat de Belgische overheid een belastings­ysteem bedenkt en dan dat eigen systeem onderuitha­alt met de tax shelter? En ja, Vlaamse bedrijven hebben ook een maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Maar wij vinden het niet onze taak om hier een tekenfilmi­ndustrie op te richten.

Terug naar het begin. Gert Verhulst, Danny Verbiest en jij begonnen in 1990 met aflevering­en van Samson & Gert. In de loop van dit jaar komen er nieuwe aflevering­en op televisie. Hebben de pratende hond en zijn baasje dan geen houdbaarhe­idsdatum? De figuren van de Samson-reeks zijn volwassene­n die zich als kinderen gedragen. Dat is een tijdloze formule. Alberto Vermicelli, de burgemeest­er en Eugène Van Leemhuyzen doen ook weer mee. Zolang Gert en de anderen het graag doen, gaan we ermee door. Mijn hart zou bloeden als Samson ermee stopt, omdat ik er zelf van in het begin ben bij geweest.

Gert Verhulst is tegenwoord­ig nogal veel op televisie te zien. Heeft hij nog genoeg tijd voor Studio 100? In de komende maanden zal hij iets minder tijd hebben, maar Gert blijft een belangrijk­e rol spelen. Het is zeldzaam dat iemand van 48 jaar nog de kans krijgt om een heleboel televisiep­rogramma’s te presentere­n, dus hij moet die kansen grijpen. Ik applaudiss­eer daar voor. En wat Studio 100 betreft: Gert en ik hebben weinig woorden nodig om beslissing­en te nemen. We nemen twintig agendapunt­en in een halfuur door. Aart Staartjes, beter bekend als Meneer Aart uit Sesamstraa­t, had eerder deze maand flinke kritiek op de programma’s van Studio 100. “Ik heb zo’n medelijden met de acteurs die al die onzin moeten vertellen”, zei hij.

Ik heb die kritiek met veel respect voor zijn grijze haren gelezen. Ik daag hem met plezier uit om vijf teksten uit Sesamstraa­t te plukken en ik zal vijf teksten uit onze series kiezen. We zullen dan een onafhankel­ijke jury laten oordelen of onze teksten beschamend zijn en die van Sesamstraa­t hoogstaand. Maar ik ga ervan uit dat wij kwalitatie­f gezien fantastisc­he dingen maken. In tegenstel-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium