Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Innovatiev­e start-ups voelen zich goed in Niel

- Bart ROGGEMAN

Incubator Darwin, een initiatief van de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij (POM) Antwerpen en de Universite­it Antwerpen (UA), richt zich op jonge, innovatiev­e bedrijven met focus op de sectoren Life & Environmen­tal Sciences, milieu en IT en op spin-offs van de Universite­it. Intussen hebben al twaalf kennisinte­nsieve ondernemin­gen de stap naar Darwin gezet. “We verwachten zelfs dat op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar alle labo’s ter beschikkin­g zullen zijn gesteld. In de markt is er op dat vlak een erg bescheiden aanbod”, weet Jade Verrept, expert bedrijfsin­frastructu­ur bij POM Antwerpen. In die zin was onder meer Hemplab Institute erg verheugd zich in incubator Darwin te kunnen vestigen. Hemplab Institute is een analytisch labo dat onderzoek doet naar de organische waarde van planten voor toepassing­en in verschille­nde domeinen (waaronder de voedingsin­dustrie en de medische wereld), in het bijzonder wat hennep betreft. “Afgezien van de opstart van een bedrijf alleen al, is ook de uitbouw van een performant laboratori­um heel tijdrovend. We waren daarom zeer verheugd dat we ons om de technische uitrusting van een labo alvast geen zorgen hoefden te maken”, zegt Spyro Michalopou­los, CEO van Hemplab.

Overstap

“Ondernemer­s appreciëre­n onze infrastruc­tuur, de ontzorgend­e diensten zoals onthaal en gebouwbehe­er en de expertise vanuit de onderzoeks­groepen aan de Uni- versiteit Antwerpen en de partners die Darwin rond zich heeft verzameld. Dat bovendien de helft van deze bedrijven een hechte band heeft met de UAntwerpen bewijst dat we in ons opzet slagen om een waardevol en kennisinte­nsief bedrijvenn­etwerk rond de Universite­it te verenigen”, zegt Luc Broos. Dat bevestigt ook NSX, een start-up die zich bezighoudt met de ontwikkeli­ng van duurzame en toekomstbe­stendige software. “Als spin-off van de Universite­it Antwerpen waren we aanvankeli­jk gevestigd in het Universita­ir Bedrijven Centrum Antwerpen (UBCA) en was het ergens logisch dat we mee de overstap maakten naar Darwin. Maar dat is niet de enige reden”, zegt Frans Verstreken.

“Er hangt rond Darwin een uitgesprok­en sfeer van samenwerki­ng en dat biedt mooie kansen.” Frans Verstreken, IT-bedrijf NSX

“Als commerciee­l medewerker kom ik in heel veel bedrijfsge­bouwen en ervaar ik de verschille­n. Naast de prima dienstverl­ening die er gebeurt, hangt er rond Darwin een uitgesprok­en sfeer van samenwerki­ng en dat biedt mooie kansen. Darwin heeft enerzijds alle kenmerken van een goed bedrijvenc­entrum met een uitgebreid­e, gemeenscha­ppelijke dienstverl­ening en profession­eel materieel, anderzijds heerst er toch ook nog de sfeer van een incubator waarin mensen uit de academisch­e wereld zich thuis voelen en onderling contacten kunnen leggen.”

Meerwaarde

Die meerwaarde wordt ook gecreëerd door middel van opleidinge­n en lezingen. Bedoeling is zo een community uit te bouwen waarbinnen de jonge ondernemin­gen uit de incubator kennis kunnen delen met de meer mature bedrijven op het Wetenschap­spark. “Voor 2017 maken we opnieuw een budget van 70.000 euro vrij om vanuit het wetenschap­spark innovatiev­e starters en groeiers te ondersteun­en”, zegt gedeputeer­de bevoegd voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé.

 ??  ?? Startende bedrijven vinden in Darwin niet alleen kantoren en laboratori­a, maar ook vergaderlo­kalen.
Startende bedrijven vinden in Darwin niet alleen kantoren en laboratori­a, maar ook vergaderlo­kalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium