Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schadeverg­oeding brengt herinnerin­gen niet terug”

-

De trouwfoto’s van de Afghaanse Antwerpena­ar Hayati Esmatollah – die door de dienst schijnhuwe­lijken in het districtsh­uis van Deurne kwijtgespe­eld zijn – lijken voorgoed verloren. De ombudsvrou­w van de stad heeft hem geadviseer­d om een schadeverg­oeding te vragen.

Om aan te tonen dat hij wél echt getrouwd was in Afghanista­n, bezorgde Antwerpena­ar Hayati Esmatollah een dvd met zijn trouwfoto’s aan de dienst schijnhuwe­lijken van de stad Ant- werpen. Maanden later heeft hij de herinnerin­gen aan zijn huwelijk nog steeds niet terug. De dvd is namelijk verloren gegaan bij de stadsdiens­t in het districtsh­uis van Deurne. Op 30 december deed hij zijn verhaal in uw krant.

Stad wil geen originelen meer

Hayati diende daarna een klacht in bij de ombudsvrou­w, die hem deze week een antwoord bezorgde. De dvd is nog steeds niet teruggevon­den en de medewerker­s van de dienst bieden hun verontschu­ldigingen aan. De stad heeft intussen ook actie ondernomen om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden. Originele stukken worden vanaf heden niet meer aanvaard. De ombudsvrou­w adviseert Hayati een schadeverg­oeding te vragen.

“Een schadeverg­oeding?”, reageert Hayati. “Dit zijn herinnerin­gen die ik niet met geld kan terug- kopen. Wat moet ik met dat geld? Op mijn trouwfoto’s kan ik toch geen waarde plakken?”

Hayati is wel blij dat de stad actie heeft ondernomen. “Voor mij is het te laat, maar in ieder geval zal niemand anders hetzelfde overkomen. Maar ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen. De kans dat ik mijn trouwfoto’s ooit terug zal zien, is nu wel heel erg klein.”

Ombudsvrou­w Karla Blomme vindt het een erg spijtig voorval. “Ik ben van oordeel dat de klacht gegrond is en zal dat ook zo voorleggen aan het college van burgemeest­er en schepenen”, zegt Blomme. “Het is spijtig dat de stad zelf geen voorstel doet, zoals een fotoshoot samen met zijn vrouw bijvoorbee­ld. Het enige dat nu nog kan, is een financiële vergoeding, maar dat maakt weinig goed natuurlijk. Zulke herinnerin­gen zijn niet in geld uit te drukken.”

De stedelijke dienst volgt het dossier nu verder op, binnen enkele maanden belandt de aanbevelin­g van de ombudsvrou­w bij het college van burgemeest­er en schepenen. Het stadsbestu­ur wenst zich niet uit te spreken over individuel­e dossiers. Hoe hoog de schadeverg­oeding kan oplopen is niet duidelijk, aangezien er geen materiële schade is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium