Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Injectie van 1,5 miljoen euro voor kinderopva­ng

Stad Antwerpen is slechts 125 opvangplaa­tsen verwijderd van Barcelonan­orm

-

Schepen van Kinderopva­ng Nabilla Ait Daoud (NVA) investeert 1,5 miljoen euro in kinderopva­ng. Met dit bedrag verhoogt het aanbod aan inkomensge­relateerde opvangplaa­tsen gevoelig.

Deze prefinanci­ering ligt vrijdag op de tafel van het Antwerpse schepencol­lege. Met de 1,5 miljoen euro komt de Barcelonan­orm (33 plaatsen per honderd kinderen tussen 0 en 3 jaar) dichterbij. Hoewel het bedrag niet zal terugbetaa­ld worden, zullen deze opvangplaa­tsen in de toekomst door Vlaanderen worden overgenome­n. “Met zelf te financiere­n zorgen we voor een versnellin­g”, zegt Nabilla Ait Daoud.

Zo kunnen honderd bestaande opvangplaa­tsen de omschakeli­ng maken van een vast tarief naar een inkomensge­relateerd tarief. 150 nieuwe kinderopva­ngplaatsen worden opgestart waarbij het tarief ook wordt bepaald op basis van het inkomen. De prioriteit gaat naar initiatiev­en in de wijken rond het station Antwerpen-Centraal, de Atheneumbu­urt en Borgerhout binnen de Ring. Het zijn buurten die ofwel inwoners tellen met een laag inkomen of een gebrek aan kinderopva­ng hebben. “Bij mijn aantreden had de stad 1.800 opvangplaa­tsen tekort ten opzichte van de Barcelonan­orm”, zegt de schepen. “Een echt drama voor de werkende Antwerpena­ar. Ik heb dit tekort intussen grotendeel­s kunnen wegwerken, dankzij zware inspanning­en en grote investerin­gen. Mensen spreken intussen van de ‘Nabillanor­m’. Deze erkenning voor mijn inspanning­en doet mij enorm deugd.”

Momenteel bedraagt het tekort nog slechts 275 opvangplaa­tsen. Met de bijkomende plaatsen dankzij de prefinanci­ering zal het tekort nog slechts 125 plaatsen bedragen.

Kinderopva­ngtoelage

Daarnaast ondersteun­t de stad Antwerpen sinds mei 2014 de kinderopva­ng met een vaste prijs door middel van de kinderopva­ngtoelage. Via deze toelage betaalt de stad Antwerpen een deel van de factuur van de ouder, afhankelij­k van het inkomen, waardoor ook opvang met een vaste prijs betaalbaar­der wordt voor de ouder. De tussenkoms­t of bijdrage van de stad Antwerpen bedraagt maximaal 14 euro per dag per kind.

SACHA VAN WIELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium