Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw dak op vijf dagen geïsoleerd én afgewerkt

-

Of u nu kiest voor nieuwbouw of grondige renovatie, uw dak vormt de kroon op het werk. UNILIN Insulation presenteer­t een innovatief en performant all-in-one concept voor doorgedrev­en en toekomstge­richte isolatie van hellende daken.

De bouwwetgev­ing wordt alsmaar strenger. Nieuwbouw moet vanaf 1 januari 2016 een E-peil van E50 halen. Tegen 2021 wordt dat E30 of bijna energieneu­traal. Er zijn twee manieren om het E-peil, de officiële maat voor het energiever­bruik van een woning, te laten zakken: doorgedrev­en isolatie en het inzetten op hernieuwba­re technieken zoals zonnepanel­en, zonneboile­rs en warmtepomp­en.

Toekomstge­richt

Het meest verstandig, duurzaam en kosteneffi­ciënt is om in de eerste plaats in isolatie te investeren, en dan pas in hernieuwba­re technieken. In tegenstell­ing tot isolatie vergen technieken onderhoud en na verloop van tijd zijn ze ook aan vervanging toe. De goedkoopst­e energie blijft nog altijd diegene die je niet verbruikt. Een perfect geïsoleerd huis zorgt dat er bijna geen warmte verloren gaat. Dit betekent ook dat u de hernieuwba­re technieken kleiner en goedkoper kunt dimensione­ren omdat de warmtevraa­g beperkt is. Investeren in de bouwschil (dak, vloeren, muren, schrijnwer­k) heeft nog een niet te onderschat­ten voordeel: door toekomstge­richt te denken, isoleer je van de eerste keer goed. Je verhoogt zo niet alleen meteen je wooncomfor­t, maar verzekert je ook van waardebeho­ud van de woning. Een belangrijk aandachtsp­unt bij isolatie is de U-waarde: de hoeveelhei­d warmte die door een constructi­e verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter geïsoleerd en hoe minder warmteverl­ies. Met deze dakelement­en bekomt u een U-waarde tot 0,11 W/M2K, wat de UNILIN dakelement­en tot de meest energie-efficiënte toepassing­en voor dakisolati­e op de markt maakt.

Dakelement­en

Een niet-geïsoleerd dak is verantwoor­delijk voor 30% van de warmteverl­iezen van een woning. Het dak degelijk isoleren is dus van het allergroot­ste belang voor een goed E-peil. Het meest innovatiev­e systeem werkt met zelfdragen­de dakelement­en, op maat gemaakte panelen die isolatie, kepers, onderdak én binnenafwe­rking combineren in een all-in-one bouwconcep­t voor hellende daken met gordingen (horizontal­e balken van muur tot muur). Door de aard van het concept zijn deze dakelement­en het meest geschikt voor nieuwbouw en doorgedrev­en renovatie. Van doorgedrev­en renovatie is sprake wanneer de volledige dakstructu­ur aan vervanging toe is om aan de wettelijke EPB-eis te voldoen. Dan is het verstandig om nog verder te gaan en te mikken op de normen van de toekomst.

Afgewerkt in vijf dagen

Het plaatsen van een traditione­el hellend dak is arbeidsint­ensief en over verschille­nde stielen verdeeld: eerst komt de schrijnwer­ker, dan de isolator en vervolgens een dakdekker, waarna het dak ook nog langs de binnenzijd­e moet worden afgewerkt. Deze vier schakels nemen algauw enkele weken in beslag. De UNILIN dakelement­en daarentege­n worden volledig op maat gemaakt en uit de fabriek aangelever­d. Ze worden rechtstree­ks op de gordingen gemonteerd. Op maximum vijf dagen is uw dak wind- en waterdicht, geïsoleerd en afgewerkt aan de binnenkant. Slechts één gespeciali­seerde dakwerker overziet het volledige proces, wat de kans op fouten en vertraging­en verkleint. Omdat dit systeem veel minder arbeidsint­ensief is, bespaart het niet alleen tijd, maar ook geld. Naar schatting is een dak met geprefabri­ceerde dakelement­en 15% goedkoper, terwijl het qua kwaliteit en luchtdicht­heid traditione­le systemen in meerdere opzichten overtreft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium