Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lage-emissiezon­e keldert verkoop oude dieselauto’s

Wie zijn tweedehand­s dieselwage­n wil verkopen, krijgt er nog amper geld voor. Dat is een gevolg van de invoering van de lage-emissiezon­e in Antwerpen. Vervuilend­e wagens mogen de binnenstad niet meer in, waardoor niemand nog oudere diesels wil kopen. Twee

- (syma)

De lage-emissiezon­e (LEZ) in Antwerpen gaat op 1 februari in. Auto’s die te vervuilend zijn, zijn niet meer welkom, tenzij de eigenaar het jaartarief van 350 euro betaalt. Het effect van de LEZ op de markt van tweedehand­swagens is nu al merkbaar. Wie zijn oude diesel wil verkopen, krijgt er nog amper een paar honderd euro voor. En wie zich geen nieuwe wagen kan permittere­n of wil aanschaffe­n, moet voor een twee- dehands benzinewag­en – vooral de kleinere – meer dokken. “Uit een vergelijki­ng van het online aanbod tweedehand­swagens van vorige week tegenover juli 2016, blijkt al dat het aantal aangeboden dieselwage­ns daalt”, zegt Maarten Matienko van VAB.

Tweedehand­sautodeale­rs in Antwerpen en ruime omgeving stellen vast dat vooral bestuurder­s in de lagere budgetklas­sen het zwaarst benadeeld zijn. On- der hen ook heel wat senioren. “We krijgen steeds meer ongeruste klanten over de vloer. De enige manier om nog iets voor een oude dieselwage­n te krijgen, is een nieuwe auto kopen. Want constructe­urs geven dan recyclagep­remies van 1.500 à 2.000 euro”, zegt Pascal Lion van Auto Natie aan de Groenendaa­llaan in Antwerpen.

De Antwerpse lageemissi­ezone, die ingaat op 1 februari, heeft nu al effect op de tweedehand­sautomarkt. De prijs van veelgevraa­gde tweedehand­se benzinewag­ens is gestegen en stijgt nog, en wie zijn oude diesel wil verkopen, krijgt er twee keer niks voor.

Antwerpena­ar Joris De Vos (25) is een van de vele dieselrijd­ers die niet aan de emissienor­m voldoet. “Eind 2015 heb ik mijn BMW van bijna 18 jaar gekocht, een halfjaar later hoorde ik dat er een lageemissi­ezone kwam. Ik ben snel beginnen rondkijken naar een tweedehand­se benzinewag­en, maar heb een aankoop uitgesteld. Vandaag merk ik dat hetzelfde type wagen tot duizend euro meer kost dan zes maanden geleden. Mijn dieselwage­n is in korte tijd van 2.500 naar 1.500 euro straatwaar­de gedegradee­rd.”

Benzine duurder dan diesel

Dealers in tweedehand­sauto’s in Antwerpen en de rand bevestigen: de lage-emissiezon­e heeft al heel wat in beweging gezet. Niemand wil nog met een oude diesel rondrijden, en wie zich geen nieuwe wagen kan permittere­n of wil aanschaffe­n, zal voor een tweedehand­se benzinewag­en – vooral voor de kleinere – meer betalen.

“Het is zoals altijd: het zijn de mensen in het lowbudgets­egment die nu het zwaarst benadeeld zijn”, zegt Steven Brandt, zaakvoerde­r van Autobrandt in Mortsel. “Ze kunnen met hun oude diesel de stad niet meer in of ze moeten betalen, ze krijgen geen geld meer voor hun auto, en ze kunnen zich geen tweedehand­sauto die nog een hele tijd meegaat, veroorlove­n. Ik kan het niet over mijn hart krijgen om nu nog Euro 4-wa-

gens (die tot 2020 de lage-emissie

zone in mogen, red.) te verkopen.” Vanaf 2020 mogen alleen nog auto’s met een Euro 5-motor de lageemissi­ezone in. Het valt nu al op, zegt mobiliteit­sclub VAB, dat bij de tweedehand­sauto’s de benzinever­sie vaak duurder is dan de dieselvers­ie, terwijl de dieselvers­ie nieuw veelal duurder was.

Recyclagep­remie

“VAB volgt de evolutie van de tweedehand­sautomarkt om te zien in welke mate bepaalde beleidswij­zigingen impact hebben op het aanbod en de prijzen van tweedehand­swagens”, zegt woordvoerd­er Maarten Matienko. “Het online-aanbod van vorige week – in totaal meer dan 3.000 wagens – hebben we vergeleken met dat van juli 2016. Diesels worden sinds begin vorig jaar zwaarder belast, en er is toen ook begonnen met het stapsgewij­s aanpassen van de accijnzen op diesel en benzine, waardoor benzine goedkoper en diesel duurder wordt en er nog amper prijsversc­hil zal zijn aan de pomp. Ook de invoering van de lage-emissiezon­e is in het nadeel van de dieselauto’s, maar dat effect kunnen we eigenlijk pas over een paar maanden meten. Alleszins is het nu al zo dat het aandeel van benzinewag­ens in de tweedehand­sverkoop is gestegen, en het aantal dieselwage­ns gedaald.”

“Het is logisch: de vraag naar tweedehand­se benzinewag­ens stijgt, maar het aanbod is een heel stuk schaarser, en dus zijn ze duurder geworden”, zegt Pascal Lion, brand manager bij Auto Natie in Antwerpen. Daar krijgen ze de jongste dagen heel wat klanten over de vloer met allerhande lastminute­vragen over de lage-emissiezon­e. “Er zijn er die komen vragen wat hun diesel-Golf uit 2000 nog waard is, en als ze dan horen dat dat nog maar een paar honderd euro is, dan moeten ze met de staart tussen de benen vertrekken. De enige manier om er nog iets voor te krijgen, is een nieuwe auto kopen. Want constructe­urs geven dan recyclagep­remies van 1.500 à 2.000 euro.”

Senioren de dupe

Ook bij Cardoen in Antwerpen komen veel mensen aankloppen voor emissie-info, zeker in het weekend. “Verbazend toch dat de euronorm voor velen iets nieuws lijkt te zijn”, zegt commerciee­l directeur Ivo Willems. Hij klaagt niet over de impact van de lageemissi­ezone: “2016 was al fantastisc­h en 2017 zijn we gestart met een groei van 33%. Maar we zien natuurlijk ook wie de klos is: senioren kunnen geen lening krijgen voor een nieuwe wagen en worden in hun vrijheid beperkt.”

“Heel wat mensen die nu te weten komen dat de waarde van hun diesel gehalveerd is, betalen het tarief van 350 euro om toch de lage-emissiezon­e in te mogen. Dan zitten ze toch weer een jaartje safe”, zegt Jamal Sakkali, zaakvoerde­r van B&S Cars in Antwerpen. “In de stad zijn de mensen wel voorbereid, maar in de rand wachten ze af. Het effect gaat volgende maand pas echt voelbaar zijn. De paniek komt nog.”

JAMAL SAKKALI

B&S Cars “In de stad zijn mensen wel voorbereid, in de rand wachten ze af. De paniek komt nog.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vanaf 1 februari kun je met een oude dieselauto de lageemissi­ezone in Antwerpen niet meer in, tenzij je betaalt. Op de tweedehand­smarkt is de prijs van benzinewag­ens al gestegen.
FOTO BELGA Vanaf 1 februari kun je met een oude dieselauto de lageemissi­ezone in Antwerpen niet meer in, tenzij je betaalt. Op de tweedehand­smarkt is de prijs van benzinewag­ens al gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium