Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Imam roept moslims op om zich te registrere­n als donor

Opmerkelij­ke zoektocht voor Antwerpse jongen met leukemie gaat de wereld rond

- KAOUTAR ZAITOUNI www.stamceldon­or.be mohad.el.sghiar@gmail.com

En voor hem, die iemand een leven redt, het is alsof hij de gehele mensheid het leven heeft gered. Dit vers uit de Koran prijkt bovenaan een Facebookop­roep van de Borgerhout­se imam Mohad El Sghiar, die mee zoekt naar stamceldon­oren voor een Antwerpse jongen met leukemie. De imam gaat in tegen de weifelende houding van veel moslims tegenover dergelijke medische ingrepen en roept iedereen op om zich te registrere­n als donor.

Het leek een gewone vrijdagpre­ek in de Koepel-moskee in Borgerhout. Tot imam El Sghiar (29) werd aangesprok­en door Dominique (47), moeder van drie kinderen. Ze vertelde hem hoe er bij haar twintigjar­ige zoon in november vorig jaar leukemie werd vastgestel­d. Voor het gemengde gezin – zij is Belgische, haar man is Marokkaan – kwam de diagnose keihard aan.

Flyers en Facebook

Drie jaar geleden kreeg hun zoon voor het eerst de bloedziekt­e. Chemothera­pie en medicatie brachten soelaas. Dachten ze. “En een herhaling van die behandelin­g heeft nu nog weinig zin”, vertelt Dominique. “Om het leven van onze zoon te redden, hebben we een stamceldon­or nodig. Zo niet heeft hij nog maar enkele maanden te leven.”

De imam was zo onder de indruk van haar verhaal dat hij zelf een oproep lanceerde op sociale media en via zijn persoonlij­k netwerk. “Imam betekent taalkundig ‘leider’”, zegt Mohad El Sghiar. “Mijn taak is dus veel breder dan alleen prediken en lesgeven. Wanneer mensen in nood zijn, moet ik zoeken naar wat mijn bij- drage kan zijn. En met mensen bedoel ik álle mensen. Als morgen een niet-moslim me contacteer­t met een gelijkaard­ige vraag, dan zal ik ook hem of haar helpen.”

De oproep van Mohad El Sghiar werd verspreid via honderden flyers en affiches in winkels. Maar het was vooral het Facebookbe­richt dat viraal ging en massaal werd gedeeld, tot ver buiten onze landsgrenz­en. De oproep, opgesteld in vier talen – Nederlands, Frans, Engels en Arabisch – kreeg gehoor tot in de VS, Saudi-Arabië en Marokko.

Juiste mix

“We kregen ontzettend veel reacties binnen”, zegt imam El Sghiar. “Tot nu toe zonder resultaat. Iedereen wil op een of andere ma- nier helpen, maar er zit voorlopig niemand bij die geschikt is als donor.”

Wat de zoektocht nog bemoeilijk­t, is de genetische afkomst van de zieke jongen: een autochtone Belgische moeder en een vader van Noord-Afrikaanse origine. En dus moeten de stamcellen van de donor ook die combinatie in zich hebben, anders slaat de behandelin­g niet aan.

“We schreven onze zoon in bij Bone Marrow Donors Worldwide”, vertelt Dominique. “Zij zoeken over de hele wereld naar geschikte donoren. Maar een gelijkaard­ig profiel vinden is heel moeilijk. De meeste donoren hebben Europees bloed. De almaar groter wordende diversitei­t van onze samenlevin­g zorgt dus voor een nieuw probleem. Er is een grote behoefte aan stamceldon­oren van Afrikaanse en van gemixte origine. Die zijn nu amper of helemaal niet te vinden.”

Donald Trump

Zowel de imam als de moeder pleit voor meer informatie over het maatschapp­elijk belang van het afstaan van stamcellen. “In de moslimgeme­enschap is stamceldon­atie een grote onbekende”, meent Dominique. “Maar ik heb de indruk dat dit stilaan verandert, onder meer door oproepen zoals die van meneer Mohad.”

Wat de imam doet is niet meteen evident, gezien de terughoude­nde, weifelende houding van heel veel moslims ten overstaan van dergelijke medische ingrepen. En Mohad El Sghiar gaat nog een stapje verder.

“Ik raad mensen aan om zich te registrere­n als donor. Het gebaar van stamceldon­atie toont aan dat we elkaar als mensheid nodig hebben. Dat iedereen een gelijkwaar­dig schepsel is van God. Stel dat de Amerikaans­e president Donald Trump zou leiden aan leukemie en dat de enige donor die hem kan redden een moslim zou zijn. Zou Trump dan niet blij zijn dat die persoon zich als donor zou hebben geregistre­erd, in plaats van die persoon te dwingen om zich in de VS te registrere­n als moslim?”

DOMINIQUE

Moeder leukemiepa­tiënt “De meeste donoren hebben Europees bloed. Dat is een probleem in een almaar diversere samenlevin­g.”

 ?? FOTO RR
FOTO DIRK KERSTENS ?? De Borgerhout­se imam Mohad El Sghiar: “Vaak reduceren moslims liefdadigh­eid tot financiële hulp, terwijl het veel meer is. Wanneer het medisch duidelijk is dat stamcellen doneren geen gevaar vormt voor de eigen gezondheid, is het islamitisc­h...
FOTO RR FOTO DIRK KERSTENS De Borgerhout­se imam Mohad El Sghiar: “Vaak reduceren moslims liefdadigh­eid tot financiële hulp, terwijl het veel meer is. Wanneer het medisch duidelijk is dat stamcellen doneren geen gevaar vormt voor de eigen gezondheid, is het islamitisc­h...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium