Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdachten ontvoering vrij door proceduref­out

Parket in beroep om Willebroek­enaar en zijn broer toch in cel te kunnen houden

- DIRK COOSEMANS

Ze gaan ons komen zoeken. Ze gaan Grace opnieuw ontvoeren.” De familie van moeder Presila is doodsbang, nu de raadkamer beslist heeft dat Willebroek­enaar Jordy W. (23) en zijn broer Tony (25) vrijgelate­n mogen worden. Ze worden er dan wel van verdacht de vijf maanden oude baby Grace ontvoerd te hebben en geprobeerd te hebben om Presila daarbij te doden, maar er werd een proceduref­out gemaakt. Alleen het beroep dat het parket aantekende, houdt hen nu nog in de cel.

De rechters van de raadkamer in Charleroi verrasten gisteren iedereen, toen ze oordeelden dat de twee broers vrijgelate­n moesten worden. Ondanks de ernst van de misdaden waarvan ze verdacht worden. De onderzoeks­rechter heeft een proceduref­out gemaakt, en die is onherstelb­aar.

Afgelopen vrijdag werd moeder Presila Bogaert (26) aangevalle­n met een machete in een stacaravan op een camping in Estinnesau-Mont. Haar baby werd uit haar handen getrokken en ontvoerd. Omdat de zus van Presila haar exman Jordy en zijn broer aanwees, werden de twee op zaterdag gearrestee­rd in Willebroek, na een klopjacht die de hele nacht geduurd had.

Ze moesten vervolgens binnen de 24 uur voor de onderzoeks- rechter in Charleroi verschijne­n. Maar die wilde eerst een document vertaald zien, en verlengde de arrestatie eigenhandi­g met nog eens 24 uur. “Dat mag alleen in uitzonderl­ijke gevallen, zoals bij terreur”, zo pleitte de verdedigin­g. Niet om een papiertje te vertalen. De raadkamer gaf haar gelijk en stuurde de broers naar huis.

Paniek

Presila heeft ondertusse­n haar kindje terug. Het meisje werd maandagavo­nd teruggevon­den in Wijnegem en ondertusse­n opnieuw bij haar mama gebracht. Waar baby Grace drie dagen lang verbleef, is nog altijd niet achterhaal­d.

De beslissing van de raadkamer zorgde gisteren voor paniek bij Presila. “Dit kan toch niet?”, zo reageerde haar zus Pia op de beslissing. “Presila en haar baby moe- ten meteen hun caravan in het bos van Estinnes verlaten en onderduike­n. Anders zullen die twee Grace opnieuw willen ontvoeren.” De familie is woest om de blunder van het gerecht.

De twee broers daarentege­n houden hun onschuld staande. “Ik zat in Willebroek bij Tony”, verklaarde Jordy. “Ik heb mijn dochter niet ontvoerd.” Volgens de advocaten van de twee is er ook geen enkel bewijs. “Behalve een halfslacht­ige en vooral betwistbar­e getuigenis van de zus van Presila.”

“Jordy heeft niets misdaan. Het beste bewijs: hij zat in de cel toen het kindje gedropt werd in Wijnegem”, klinkt het in de entourage van Jordy. “Wie het kind dan wel ontvoerde? Geen idee.”

Jordy W. verklaarde na de beslissing van de raadkamer dat hij graag zijn dochtertje wilde zien. Hij was klaar om de gevangenis te verlaten. Maar omdat het parket beroep tegen de beslissing aantekende, blijft hij samen met zijn broer in de cel, tot de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) over twee weken een standpunt inneemt.

VERDEDIGIN­G JORDY EN TONY ‘‘Een arrestatie verlengen mag alleen in uitzonderl­ijke gevallen, zoals bij terreur.’’

 ?? FOTO RR ?? Moeder Presila en dochtertje Grace.
FOTO RR Moeder Presila en dochtertje Grace.
 ?? FOTO RR ?? De broers Tony (boven) en Jordy W.
FOTO RR De broers Tony (boven) en Jordy W.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium