Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schauvlieg­e in de clinch met Groen over Oosterweel

- (rvre)

Vlaams minister voor Ruimtelijk­e Ordening Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil nagaan of er juridische opties zijn om “op een andere manier” om te gaan met de weigering van Zwijndrech­t voor de Oosterweel­werken.

Door een beslissing van het Zwijndrech­tse gemeentebe­stuur kunnen de werken voor Oosterweel, de doortrekki­ng van de Antwerpse Ring, in de gemeente niet van start gaan. “We moeten nagaan of er mogelijkhe­den zijn om op grond van een recent artikel in de Vlaamse Codex Ruimtelijk­e Ordening te kijken of we niet op een andere manier kunnen omgaan met de geweigerde toelating van Zwijndrech­t”, zei minister Schauvlieg­e gisteren in de commissie van het Vlaams Parlement.

“Minister Schauvlieg­e probeert Zwijndrech­t buitenspel te zetten”, reageert Wouter van Besien (Groen). “De gemeente heeft autonomie over de lokale wegen. Dat Schauvlieg­e op basis van een artikel toch wil proberen die autonomie weg te nemen, is hetzelfde als spuwen in het gezicht van het bestuur en de bewoners van Zwijndrech­t die zich recent in een volksbevra­ging hebben uitgesprok­en tegen de Oosterweel­plannen.”

Ook burgemeest­er André Van de Vyver (Groen) van Zwijndrech­t is niet opgezet met de reactie. “De minister luistert niet naar de adviezen en de mening van Zwijndrech­t. Onze beslissing is gemaakt, die kan zij niet terugdraai­en.”

Schauvlieg­e zelf reageert dat ze alleen nog maar de juridische opties bekijkt. “Theoretisc­h wordt nu bekeken of het desbetreff­ende artikel, dat zegt dat er nog wijziginge­n kunnen worden aangebrach­t bij een vergunning, een goede optie zou zijn in deze procedure. Maar daarmee is nog niets beslist.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Joke Schauvlieg­e.
FOTO PHOTO NEWS Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium