Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De inaugurati­e van de 45ste president in 45 cijfers

- (pmm) (Bronnen: Forbes, CNN, CBS, USA Today, Reuters, Time)

De 45ste president van de VS heet officieel Donald John Trump. Het is de 58ste inaugurati­e in totaal. De eerste in Washington was die van Thomas Jefferson in 1801. Daarvoor gebeurde het in New York.

12u stipt Washington­tijd – 18u hier – wordt Trump officieel president.

3 presidente­n legden de eed af zonder hun rechterhan­d op de Bijbel te leggen: Theodore Roosevelt, Franklin Pierce en John Quincy Adams, om de scheiding tussen kerk en staat te benadrukke­n. Adams legde zijn hand zelfs op een wetboek.

21 saluutscho­ten worden afgevuurd voor de president zijn speech geeft. Die van Trump zou naar verluidt zelfgeschr­even, kort en krachtig zijn.

8.000 mensen zullen deelnemen aan de parades tijdens de inaugurati­e .

90 minuten zal de feestelijk­e parade van Trump en Pence naar schatting duren. 5 uur duurde die van Dwight Eisenhouwe­r.

800.000 aanwezigen worden in Washington verwacht. 1,8 miljoen lokte Obama er in 2009.

1.200 mobiele toiletten zijn opgesteld, van de firma Don’s Johns. De naam is afgeplakt, omdat die te veel naar Donald John Trump verwijst.

9 graden wordt het met wat regen, uitzonderl­ijk zacht voor de tijd van het jaar. 20 graden was het bij de eedafleggi­ng voor de tweede ambtstermi­jn van Ronald Reagan. Die gebeurde uitzonderl­ijk binnen.

4.200 gratis joints zullen worden uitgedeeld door activisten die marihuana willen legalisere­n. Tijdens de speech van Trump zouden de joints aangestoke­n worden. Ze gratis uitdelen is toegelaten, ze in het publiek

aansteken niet.

4,7 miljoen euro kost het podium waarop Trump ingezworen zal worden. Te betalen door de belastingb­etaler.

175 miljoen euro kost naar schatting het hele feestje. Het is vergelijkb­aar, mits indexering, met de vorige inaugurati­es.

93,5 miljoen euro, de grootste hap van dat bedrag, gaat naar veiligheid, transport en hulpdienst­en die de belastingb­etaler moet ophoesten.

9,4 miljoen euro wordt betaald door de stad.

80,2 miljoen euro heeft Trump bij elkaar gekregen via sponsors om het feestje mee te betalen. Dat is een recordbedr­ag. Bijna het bedrag dat Obama bij elkaar kreeg voor zijn twee eedafleggi­ngen samen.

70 vierkante kilometer wordt auto vrij gemaakt om een veiligheid­scordon aan te leggen.

40 voorwerpen zijn verboden. Van rugzakken, drones, wapens en paraplu’s tot ballonnen, selfiestic­ks en haarlak.

28.000 manschappe­n van de geheime diensten, de FBI en de lokale politie zullen worden ingezet om alles ordelijk te laten verlopen.

13.000 van hen behoren tot de Nationale Garde.

940.000 euro is het duurste allin vipticket. Daarmee mag u onder andere met acht aan de dis voor een diner bij kaarslicht waar Donald en Melania en Mike Pence en zijn vrouw Karen hun opwachting zullen maken, plus een receptie, een lunch met de dames en vipplaatse­n bij de eedafleggi­ng.

23.440 euro is het goedkoopst­e all in pakket. Weliswaar zonder het betalen van een geselectee­rde hotelkamer die voor minstens vier nachten gehuurd moet worden.

140 euro is het goedkoopst­e ticket om naar een bal te kunnen. 940 euro het duurste. 3 officiële bals worden door Trump zelf georganise­erd. Obama had er tien. Tijdens het bal wordt, zoals de traditie het wil, het Witte Huis leeggehaal­d, waarna de meubels van de nieuwkomer binnen kunnen. 6 uur tijd is er voorzien voor die verhuizing.

47 euro kost een nummerplaa­t als herinnerin­g aan de inaugurati­e, met de naam van Trump en de slogan

Make America Great Again. 18,8 euro betaal je voor vier officiële plastic bekertjes van Trump.

325 euro kostte een binnenland­se vlucht naar Washington de voorbije dagen gemiddeld. Drie keer meer dan anders.

435 euro is de gemiddelde prijs van een hotelkamer in Washington dit weekend. Dat is een derde duurder dan anders.

1.125 euro betaal je in het lokale Trump Internatio­nal Hotel. Het is uitverkoch­t.

18.700 euro is de duurste kamer in het sterrenhot­el Four Seasons. Met een verplichti­ng om vijf nachten te reserveren. Het is uitverkoch­t.

121 euro is de gemiddelde prijs van een Airbnb, een kwart meer dan normaal. 13.000 boekingen heeft Airbnb gehad, tien keer meer dan in 2013. Maar daar zitten heel veel antiTrumpb­etogers tussen.

28 actiegroep­en hebben toelating gevraagd om op The National Mall te mogen. Om kabaal te maken, te juichen en te joelen. Normaal zijn dat er vijf.

99 betogingen zijn aangekondi­gd in Washington dit weekend, zowel pro als contra Trump. 200.000 deelnemers worden verwacht voor de protestmar­s Women’s March on Washington.

40 Democratis­che congresled­en en senatoren sturen hun kat. 1 Republikei­ns congreslid blijft thuis uit protest.

40% haalt Trump nog in de popularite­itspeiling­en na de woelige samenstell­ing van zijn kabinet. Dat is nog minder George W. Bush, die tot nog toe de laagste popularite­it van alle presidente­n ooit had toen hij aantrad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium