Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trump krijgt hier pas een gedenkplaa­t als hij een goede president wordt”

- MARK VAN LUYK TOM PALMAERS

Kallstadt stond tot voor kort enkel bekend voor zijn wijngaarde­n en zijn lokale delicatess­e: gevulde varkensmag­en. Maar het feit dat Donald Trump president van de Verenigde Staten is geworden, kan veel veranderen in dit Duitse dorpje. De grootvader van Trump werd hier immers geboren. Meer nog: toen hij naar Kallstadt wilde terugkeren voor zijn geliefde, werd hij als illegale migrant het land weer uitgezet.

De 85 kilometer lange Weinstraße verdeelt het dorp van amper 1.200 zielen genadeloos in tweeën. Kallstadt ligt in de wijnstreek Rijnland-Palts. Aan weerszijde­n van de bekende toeristisc­he route wisselen de Saumagenke­lders en wijnetabli­ssementen elkaar af.

“Natuurlijk wisten we in Kallstadt wel dat de grootvader van Donald Trump hier is geboren. Maar we hebben er nooit veel aandacht aan besteed”, vertelt Jörg Dörr van de toeristisc­he dienst. “Maar toen Trump presi- dentskandi­daat werd, was het hek van de dam.” Grootvader Trump is trouwens niet de enige bekende Amerikaan uit Kallstadt. Ook Henry John Heinz, de stichter van het ketchupimp­erium, komt uit het dorp.

Slimme marketing

In de Freinsheim­er Straße staat nog steeds het huis waar de opa van Trump heeft gewoond. De huidige bewoners zijn de hype rond hun huis zo beu, dat ze het willen verkopen om hun privacy terug te krijgen. “Er kwam een toeloop van toeristen en journalist­en op gang. Het liep de spuigaten uit”, vertelt Jörg Dörr. Op het kleine kerkhof van Kallstadt liggen ook nog een paar familieled­en van Trump en vanboven op de wijnheuvel staat de familienaa­m gegraveerd in een zitbank. De laatste Trumps zijn overigens negen jaar geleden vertrokken uit Kallstadt. Misschien wel de slechtste zakelijke beslissing ooit, want ze hadden een gastenverb­lijf.

“Er zijn mensen die ons zeggen dat we deze unieke kans moeten grijpen om ons dorp te promoten”, zegt Jörg Dörr. “Maar we weten

PAUL ROLAND

Historicus uit Kallstadt “Omdat Trumps grootvader verzaakte aan zijn dienstplic­ht, werd hij als illegale migrant Duitsland uitgewezen.”

niet of dat wel slimme marketing is. Laten we eerst eens kijken of hij een goede president wordt. Daarna kan hij zijn gedenkplaa­t nog verdienen.”

De grootvader van ‘Der Donald’, Friedrich Trump, trok de blauwe poort van zijn ouderlijk huis achter zich dicht in de herfst van 1885. “Zijn vader stierf toen hij amper 8 jaar was”, vertelt gepensione­erd historicus Roland Paul van het Instituut voor Volkskunde uit Kaiserslau­tern in de enige herberg die vandaag open is. “De moeder bleef achter met zes kinderen en ze leefden van een kleine wijngaard. Nauwelijks genoeg om rond te komen. Friedrich studeerde voor barbier, maar omdat hij geen werk vond, besloot hij op 16-jarige leeftijd zijn zus te volgen naar de VS. Iets wat honderden jongeren uit de stad – onder wie meneer Heinz – hem hadden voorgedaan.”

Friedrich vertrok zonder toestemmin­g van de autoriteit­en van het toenmalig Koninkrijk Beieren. “Die had hij wel nodig, want hij was opgeroepen om twee jaar zijn dienstplic­ht te vervullen.” Hij stapte op de stoomboot in Bremen – op de passagiers­lijst stond hij foutief als Trumpf vermeld – en liet een afscheidsb­riefje achter op de keukentafe­l.

Goudkoorts

Friedrich kwam een tijdje aan de bak als barbier in New York en woonde bij zijn zus, maar trok daarna naar Seattle waar hij een restaurant begon. “In 1890 verhuisde hij naar de staat Washington en bouwde er een kruising tussen een hotel en een bordeel (volgens sommige bronnen op een stuk grond dat niet van hem was, red.). Daarna reisde hij Het huis waar grootvader Trump woonde. De huidige bewoners willen het verkopen omdat ze geen privacy meer hebben. in het zog van de nieuwe goudkoorts naar Canada om geld te verdienen aan de gelukszoek­ers, door ze eten, sterke drank en prostituee­s aan te bieden.”

Toen de goudkoorts ten einde kwam, keerden heel wat Amerikanen berooid terug, maar Friedrich Trump had er een fortuin verdiend en kocht grond in de buurt van Manhattan.

“In 1901 reisde hij als Amerikaans staatsburg­er en onder de nieuwe naam Frederick Trump terug naar zijn geboortest­reek in Duitsland voor het huwelijk van zijn zus. Hij liet er zijn oog vallen op de 20-jarige blondine Elizabeth Christ uit Kallstadt”, vertelt Paul. “In 1902 trouwden ze in Ludwigshav­en. Hij nam zijn bruid mee naar New York, maar Elizabeth kon niet aarden in de drukke stad. Dus stond hij in 1904 weer in Kallstadt. De lokale gemeenscha­p sloot hem meteen in de armen, maar de prins-regent van Beieren, prins Luitpold, was onverbidde­lijk: omdat Trump aan zijn legerdiens­t had verzaakt, werd hij op 27 februari 1905 als illegale migrant het land uitgezet. Ik heb daar een officieel document van gevonden. Dat heeft internatio­naal veel weerklank gevonden, door de migrantens­tandpunten van meneer Trump”, zegt de historicus fijntjes.

Drie maanden na de uitwijzing wordt de vader van Donald Trump, Fred Junior, geboren. Die is nog maar 12 jaar als zijn vader in 1918 overlijdt, een slachtoffe­r van de grieppande­mie. Al op zijn 14de zet Fred de zaken verder. Als hij in 1999 overlijdt, laat hij een fortuin van bijna 300 miljoen dollar (zo’n 282 miljoen euro) na aan zijn kinderen.

De toekomstig­e president van de Verenigde Staten bleef tot in de jaren negentig beweren dat hij van Zweedse afkomst was en loochende zijn roots in Kallstadt. “Ik heb dat nooit begrepen”, zegt Paul. “Zijn vader heeft dat leugentje tijdens Wereldoorl­og I verzonnen omdat niet iedereen even happig was om in die tijd zaken te doen met een Duitser. Maar de grootmoede­r van Donald is pas gestorven toen hij 20 jaar was. Hij moet het dus geweten hebben. Pas in 2012 sprak Trump voor het eerst zijn liefde voor Kallstadt uit, hoewel hij er nooit geweest is.

Grote muilen

De inwoners van Kallstadt hebben een prachtige bijnaam. Ze worden door de omliggende dorpen Brulljesma­cher genoemd, vrij vertaald ‘grote muilen’. Maar wellicht hadden ze nooit verwacht dat een van hun afstammeli­ngen dankzij zijn grote mond president van Amerika zou worden. “Die maakt ongeloofli­jk veel wind”, lacht een verkoopste­r van een wijnwinkel­tje als we haar vragen naar Trump. “Maar dat is dan ook het enige. We zijn hier absoluut niet trots op ‘onze’ president. Dat kan toch ook moeilijk, met al de onzin die hij uitkraamt.”

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Kallstadt, een dorp met zo’n 1.200 inwoners in het zuidwesten van Duitsland, staat vooral bekend voor zijn wijnbouw.
FOTO'S TOM PALMAERS Kallstadt, een dorp met zo’n 1.200 inwoners in het zuidwesten van Duitsland, staat vooral bekend voor zijn wijnbouw.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium