Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Binnenkort zitten we weer in een bus zonder airco”

Reizigers en buschauffe­urs uit landelijke gebieden keuren maatregel van De Lijn af

- BERT PROVOOST

Aan de bushaltes van de gedupeerde gemeenten is geen greintje begrip te bespeuren voor de geplande ingreep van De Lijn. Die gaat de bussen die vanaf 1 februari niet meer in Antwerpen mogen rijden in de landelijke gemeenten posteren. Mensen van ‘de parking’ nemen duidelijk geen genoegen met de overschotj­es van ’t stad.

De zeventig oudere en meest vervuilend­e bussen van De Lijn die vanaf 1 februari niet meer in de lage-emissiezon­e in Antwerpen mogen rijden, zullen niet met open armen worden onthaald in Heistop-den-Berg, Mol, Westerlo, Aarschot en Tremelo. De maatregel stuit op veel onbegrip bij de gemeentebe­sturen, de lokale buschauffe­urs en zeker de reizigers.

“Tellen wij niet?”

“Ik kon mijn oren niet geloven”, zucht Greta terwijl ze klaarstaat om op de bus te stappen aan het station in Heist-op-den-Berg. “We rijden geregeld met de bus in de Kempen of naar Heist-op-den-Berg. Het valt ons dikwijls op dat sommige bussen heel smerig en oud zijn. Daarnet zijn we helemaal dooreenges­chud in een versleten bus. Als we dan horen dat er nog meer oudere bussen naar deze streek komen, dan is dat geen goed nieuws. Tellen we dan echt niet mee?”

“En dat allemaal omdat ze in Antwerpen zuiverdere lucht willen. Als ze echt iets voor het milieu willen doen, moeten ze meteen meer groene bussen inzetten. En dan moeten ze ook geen buslijnen in landelijke gebieden afschaffen, maar net meer bussen laten rijden om het aantal auto’s terug te dringen”, zegt Greta nog terwijl ze de bus opstapt.

De 19-jarige Alicia uit Westerlo knikt instemmend. “Ik rij dagelijks met de bus en dat is niet altijd zo leuk. Met die ruiloperat­ie zal de situatie niet snel verbeteren. Echt jammer”, zucht ze.

Buschauffe­ur Michel Van Dyck heeft aandachtig geluisterd naar de klagende reizigers en treedt hen bij. “Heist-op-den-Berg is de vierde grootste gemeente van de provincie Antwerpen. Maar de laatste jaren is de dienstverl­ening hier zwaar achteruitg­egaan. Heel wat mensen uit de deelgemeen­ten geraken niet eens meer in Heistcentr­um. Als ze geen auto hebben, is het bijna een onmogelijk­e opdracht om nog in het gemeentehu­is te geraken met een gewone bus. Ik hoor veel verhalen van mensen die nu niet meer naar de wekelijkse markt kunnen gaan, maar gewoon thuis zitten omdat De Lijn al zoveel bespaard heeft in deze landelijke gebieden. Dan is dit zout in de wonde. Daarom ligt het ook zo gevoelig.”

“Zelf werk ik voor een pachter, een privébedri­jf dus dat voor De Lijn vooral lokale ritten uitvoert in de streek. In Antwerpen zelf komen we niet. We hebben gemiddeld gezien modernere bussen dan De Lijn. Het verschil zal dus nog groter worden: als De Lijn de rit uitvoert in deze streek is de kans op een oude bus groter. Als het een pachter is, heb je meer kans op een moderne bus.”

“Niet eerlijk”

Buschauffe­urs die voor De Lijn zelf rijden, zijn voorzichti­ger om openlijk uitspraken te doen die hen later kunnen worden aangewreve­n. Maar als ze anoniem mogen spreken, wordt meteen duidelijk dat ook bij hen de onvrede diep zit.

“Het is niet eerlijk wat De Lijn nu doet. Wij hebben al langer het gevoel dat de steden de beste bussen krijgen. Enkele jaren geleden hebben wij hier een reeks nieuwe bussen gekregen. Daar waren we heel blij mee. En nu krijgen we te horen dat we ze weer moeten inleveren en dat wij die oudste bussen krijgen uit ’t stad. Dat is bijna niet te geloven. Ik hou mijn hart vast voor 1 februari. Welke bussen zullen we dan aantreffen”, klinkt het bezorgd.

“Zeker is dat die bussen een hogere uitstoot zullen hebben, al denk ik persoonlij­k dat het wel klopt dat het niet om een gigantisch verschil zal gaan. Wat ik erger vind, is dat het reizigersc­omfort lager zal zijn. Die bussen gaan volgens wat ik hoor vaak geen airco hebben. Dat is niet meer van deze tijd. Ik weet nu al dat daar wel wat reizigers over gaan klagen. Ook het rijcomfort ligt lager. Je moet er toch voor zorgen dat openbaar vervoer aantrekkel­ijk is. Dan is dit niet de juiste manier.”

Gemeenten razend

De gemeenten waar de oude bussen zullen rijden, zijn bijzonder kwaad op De Lijn, die hen niet inlichtte. De meeste gemeentebe­sturen moesten de ruiloperat­ie vernemen via het artikel in uw krant van donderdag. “In Heist hebben we het toevallig vernomen via een brief van een actiegroep in onze bus. Ik ben razend om de manier waarop dit beslist en niet eens gecommunic­eerd is”, reageert de Heistse burgemeest­er Luc Vleugels (CD&V).

“Ons zo voor voldongen feiten plaatsen, getuigt niet van fatsoen. Wij hebben, samen met alle gemeenten van de Kempen, een burgemeest­ersconvena­nt onderteken­d waarin we beloven dat we tegen 2020 onze CO2-uitstoot met 20% laten dalen. Als Bart De Wever mag eisen dat de bussen in zijn stad proper moeten zijn, waarom wij dan niet? Onze lucht telt blijkbaar niet.”

“Het verschil is dat De Wever binnenkort met een CO2-meter zal staan zwaaien om te zeggen dat de situatie in zijn stad beter is geworden. Die houding past in de manier waarop de hogere overheid en dus ook De Lijn de landelijke gebieden al langer behandelen. We worden al te vaak vergeten en zwaar ondergefin­ancierd. Ik denk dat het moment gekomen is om ons als platteland­sgemeenten te verenigen en samen voor onze belangen op te komen. Alleen zo kunnen we de steden misschien wat meer tegengewic­ht bieden”, aldus burgemeest­er Vleugels.

MICHEL VAN DYCK

Buschauffe­ur “Dit is zout in de wonde. Ik hoor nu al veel verhalen van mensen die niet meer naar de wekelijkse markt kunnen gaan, omdat De Lijn al zoveel bespaard heeft in de landelijke gebieden.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Dit is een moderne bus van De Lijn die tussen Mechelen en Geel rijdt, via Heistopden­Berg. Het voertuig verhuist binnenkort wellicht naar Antwerpen.
FOTO DIRK VERTOMMEN Dit is een moderne bus van De Lijn die tussen Mechelen en Geel rijdt, via Heistopden­Berg. Het voertuig verhuist binnenkort wellicht naar Antwerpen.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Bij de reizigers is de geplande ruiloperat­ie van De Lijnbussen hét gesprekson­derwerp. Rechts: buschauffe­ur Michel Van Dyck.
FOTO DIRK VERTOMMEN Bij de reizigers is de geplande ruiloperat­ie van De Lijnbussen hét gesprekson­derwerp. Rechts: buschauffe­ur Michel Van Dyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium