Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ollie heeft niets misdaan, ik was het die gokte”

Xavier Deschacht zet zijn broer uit de wind

- PIETER HUYBERECHT­S

Hij moest even gaan zitten, Xavier Deschacht (31), toen hij het nieuws las over de geëiste monsterboe­te van 100.000 euro. “Te gek voor woorden”, reageert de broer van profvoetba­ller Olivier (35) voor het eerst. Hij betreurt dat hij zijn broer “onbewust” mee in opspraak heeft gebracht. Hun advocaat dient intussen een klacht in tegen de Kansspelco­mmissie voor schending van het beroepsgeh­eim.

“Puur voor de fun. Niet meer, niet minder.” Xavier Deschacht (31) is duidelijk over zijn gokgedrag de voorbije jaren. De jongere broer van Olivier (35), die zelf jarenlang op hoog niveau voetbalde, geeft toe dat hij af en toe een gokje waagde. En, zo houdt hij vol, dat deed hij steevast met het account van zijn broer. “Ik zag er geen graten in en speelde geregeld voor de fun. Niet eens om er echt groot geld mee te verdienen.”

“Onbewust gegokt”

Hij was het ook, zegt hij, die met het account van Olivier 200 euro inzette op een verliesmat­ch van Anderlecht tegen Benfica Lissabon. Een match waarin Olivier zelf 56 minuten op het plein stond. Xavier spreekt van een “stomme samenloop van omstandigh­eden”.

“Olivier is een voorbeeldi­ge prof. Hij heeft nooit ofte nimmer een match gemanipule­erd. Natuurlijk niet. Ik heb met zijn account gegokt, veeleer onbewust zelfs op die match. Ik vind het heel erg dat mijn broer hierdoor in opspraak is gekomen.” Het geëiste bedrag, 100.000 euro per persoon, noemt hij “te gek voor woorden”.

Advocaat Luc Deleu gaat de broers verdedigen voor de Kansspelco­mmissie en klonk gisteren bijzonder strijdvaar­dig. De twee keer 100.000 euro noemt hij “exorbitant”. “We zullen uitgebreid motiveren, schrifteli­jk en mondeling, waarom we menen dat dit compleet onrealisti­sche bedragen zijn”, zegt Deleu. Op basis van het gevoerde onderzoek hoopt hij binnenkort “voor eens en voor altijd” te kunnen uitklaren vanop welk IP-adres met het account van Olivier Deschacht gegokt werd.

“Wij wachten vol spanning op de brief van de Kansspelco­mmissie. Pas dan zullen wij onze argumenten op tafel kunnen leggen. Maar intussen kan ik niet aanvaarden dat hun dossier op straat ligt.” Hij is bijzonder misnoegd over wat hij “een flagrante schending van het beroepsgeh­eim” noemt. “Het vermoeden van onschuld is hier geschonden, en daar laten we het niet bij.” Hij zal namens de broers dan ook officieel een klacht indienen.

Bij Anderlecht, de club van Deschacht, geeft men voorlopig geen commentaar. De club kan in een later stadium eventueel sportieve sancties opleggen.

LUC DELEU

Advocaat broers Deschacht ‘‘Ik kan niet aanvaarden dat hun dossier op straat ligt. Het vermoeden van onschuld is hier geschonden, en daar laten we het niet bij.’’

 ?? FOTO'S NDM, BELGA ?? Xavier Deschacht. Kleine foto: Olivier Deschacht
FOTO'S NDM, BELGA Xavier Deschacht. Kleine foto: Olivier Deschacht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium