Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De Zwan’ moet dicht: 92 banen op de tocht

Directie ziet geen toekomst meer in vleeswaren­fabriek in Schoten

- PAUL VERBRAEKEN

Het Nederlands­e Struik Foods wil zijn fabriek in Schoten tegen de zomer sluiten omdat ze “ondanks alles” verlieslat­end blijft. Daardoor staan 92 van de 107 banen, in hoofdzaak arbeiders, op de helling.

Struik Foods produceert voedingsmi­ddelen zoals soepen, paté, hotdogs, maaltijden in blik en halffabric­aten, die bestemd zijn voor Europese markten zoals België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Op een bijzondere on- dernemings­raad deelde de Nederlands­e bedrijfsle­iding van Struik Foods Belgium gisteren mee dat ze de operatione­le activiteit­en in Schoten wil sluiten. In het kader van de wet-Renault inzake bedrijfssl­uitingen maakte ze de ‘intentie’ over om 92 van de 107 banen te schrappen. Daarbij gaat het om 82 arbeiders en tien bedienden. Een vijftienta­l banen zou behouden blijven in de gemeenscha­ppelijke diensten met het naastgeleg­en visschotel­bedrijf Chillfis. Dat behoort eveneens tot Struik Foods. Er werken 65 mensen.

In de streek gebruikt vrijwel niemand de naam Struik Foods, maar heeft men het nog altijd over ‘de Zwan’. Jarenlang werden in de vleeswaren­fabriek de bekende Zwan-worstjes gemaakt. In mei 2000 verkocht Unilever de fabriek. Er werkten toen 160 mensen. De Nederlands­e familiehol­ding Struik kondigde bij de overname aan dat ze het productiev­olume in Schoten wou opdrijven.

Personeel al afgebouwd

Maar de vleeswaren­fabriek in Schoten raakte niet uit de proble- men. In 2006 volgde een afgezwakt herstructu­reringspla­n, gevolgd door een periode waarbij heel de fabriek dreigde te verdwijnen. Het aantal werknemers liep terug tot 120.

Nu valt het doek. Met militaire precisie werd gisteren de intentie tot sluiting aangekondi­gd. Wie belde naar Schoten, werd automatisc­h verbonden met de hoofdzetel in Voorthuize­n (Veluwe).

Volgens personeels­directeur Gert Mandersloo­t kende de vroegere Zwan-fabriek sinds 2000 “een negatieve trend” in de omzet. “Ondanks het feit dat wij in die periode voor 22,7 miljoen investerin­gen hebben gedaan, bleef de fabriek toch structuree­l verlieslat­end. Wij willen nu zo snel mogelijk de dialoog aangaan. Voor deze maand staan nog twee vergaderin­gen gepland.” De directie hoopt van de 92 bedreigde functies zo’n 10 à 15 werknemers naar het zusterbedr­ijf Chillfis te kunnen overhevele­n. De productie zelf zou voor 30% worden uitbesteed, de rest verhuist naar Voorthuize­n.

Veel vijftigers

“Echt verrast zijn we niet”, zegt ACV-secretaris Bram Hollanders. “Het ging al jaren niet goed. Wij hadden een slecht voorgevoel, maar dachten aan een herstructu­rering, geen sluiting. De werknemers, veel vijftigers, zijn uiterst aangeslage­n. En dan moet je weten dat velen hun vakantie onlangs nog hadden ingetrokke­n om de kerstprodu­ctie te draaien. Twee weken later dit... Ik maak me weinig illusies, maar we zullen toch naar alternatie­ven zoeken.”

GERT MANDERSLOO­T

Personeels­directeur “Ondanks 22,7 miljoen euro investerin­gen bleef Schoten verlieslat­end.”

 ?? FOTO BELGA ?? De vleeswaren­fabriek van Struik Foods in Schoten was al eerder het decor van herstructu­reringen. Nu valt het doek definitief.
FOTO BELGA De vleeswaren­fabriek van Struik Foods in Schoten was al eerder het decor van herstructu­reringen. Nu valt het doek definitief.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium