Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen hoop meer op overlevend­en

Lawine beukt in op berghotel: allicht 28 doden

- GUNTER WILLEKENS

Slechts twee overlevend­en, al zeker vier doden en nog 24 vermisten die geen enkel teken van leven geven. De lawine die woensdagav­ond een hotel in de Abruzzen in Italië heeft weggevaagd, heeft een loodzware tol geëist. “Ik ben alles kwijt. Mijn vrouw en twee zoontjes liggen nog onder de brokstukke­n”, zegt Giampiero Parete (38), die door toeval ontsnapte aan de ramp.

De lawine vond even na 17u plaats nabij Farindola, een dorpje in de provincie Pescara. Door een aardbeving kwam een enorme sneeuwmass­a los van de berghellin­gen, om vervolgens met volle kracht in te beuken op viersterre­nhotel Rigopiano. De meerderhei­d van de klanten – Italianen en twee gasten uit Duitsland en Zwitserlan­d – bevond zich op dat ogenblik bij de bar.

De reddingspo­gingen verliepen uiterst moeizaam. Het hotel ligt erg afgelegen. Een sneeuwruim­er die de weg moest vrijmaken, reed zich op negen kilometer van het hotel vast in een twee meter hoge muur van sneeuw. De eerste reddingspl­oeg kon het hotel pas donderdago­chtend om 4u op ski’s bereiken. “Het hotel is weg. We roepen, maar niemand antwoordt”, klonk hun eerste bericht. Pas uren later kon een helikopter materiaal invliegen om het graven naar slachtoffe­rs makkelijke­r te maken.

Op dit moment zijn er slechts twee overlevend­en. “Ik ben gered omdat ik in de auto een medicament tegen de hoofdpijn was gaan halen voor mijn vrouw. Toen ik naar het hotel terugliep, hoorde ik gekraak en zag ik de berg over het gebouw vallen”, vertelt Giampiero Parete. ”Ik heb geprobeerd om het hotel terug binnen te geraken, maar ik hoorde er geen enkel geluid of beweging. Toen ontmoette ik de onderhouds­man van het hotel. We hebben samen alarm geslagen.”

Behalve zijn vrouw verloor de 38-jarige Giampiero allicht ook zijn twee kinderen van 6 en 8 in de ramp. Gevreesd wordt dat geen van de andere gasten in het hotel de catastrofe heeft overleefd. Woensdagav­ond had iemand nog een bericht gestuurd met zijn smartphone: “Help, help, we sterven van de kou.” Maar donderdag kwam uit de massa sneeuw en puin geen teken van leven meer.

 ?? FOTO EPA ?? Hotel Rigopiano ligt bedolven onder een massa sneeuw.
FOTO EPA Hotel Rigopiano ligt bedolven onder een massa sneeuw.
 ?? FOTO AP ?? In het hotel is de ravage door de lawine enorm.
FOTO AP In het hotel is de ravage door de lawine enorm.
 ?? FOTO RR ?? Giampiero met zijn dochter en zoon, die vermist zijn.
FOTO RR Giampiero met zijn dochter en zoon, die vermist zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium