Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Backer trekt lijst Open Vld Antwerpen

Voor plaatsen twee en drie circuleren namen Turtelboom en Marinower

- SACHA VAN WIELE

De kop op de kieslijst van de Open Vld krijgt stilaan vorm. Het ligt zo goed als vast dat staatssecr­etaris Philippe De Backer de lijst trekt. Turtelboom en Marinower zouden op twee en drie komen.

Officieel ligt er nog niets vast. De top van de Antwerpse liberalen zou over de lijstvormi­ng nog maar een uurtje hebben samengezet­en. Dat De Backer de lijst zal trekken, is blijkbaar voor velen een vaststaand feit. Iets moeilijker ligt de invulling van plaatsen twee en drie. Eén denkspoor is voormalig minister en Antwerps fractielei­der Annemie Turtelboom en onderwijss­chepen Claude Marinower.

“Ik ga mij nog niet uitspreken over de nummers twee en drie op onze lijst”, zegt Antwerps Open Vld-voorzitter Joost Germis. “Ik sluit Turtelboom en Marinower op deze plekken niet uit, maar er ligt momenteel nog geen concreet voorstel op tafel. Ik hoop wel om tegen de Antwerpse nieuwjaars­receptie eind deze maand een concreet voorstel klaar te hebben.” Ook De Backer benadrukt dat er nog niets vastligt. “We zijn nog volop bezig de puzzel te leggen”, zegt de staatssecr­etaris.

Om bij de hele operatie te helpen, doet de Open Vld een beroep op eregouvern­eur Camille Paulus. Hij spreekt zijn ruim netwerk binnen de liberale familie aan in de zoektocht naar kandidaten. “Camille vormt vooral een belangrijk aanspreekp­unt voor onze kopstukken”, zegt Germis. “Hij gaat het terrein op om te peilen naar de verwachtin- gen van de potentiële kandidaten. Hij is geknipt voor deze rol dankzij zijn jarenlange ervaring. Paulus kent de gevoelighe­den.”

Binnen de Antwerpse Open Vld wordt niet verrast gereageerd op de mogelijke top drie. Wat ech- ter opvalt, is de afwezighei­d van de jongeren. Die hebben de afgelopen jaren nochtans duidelijk hun stempel op de koers van de Open Vld gedrukt. Toch oordeelt de partijleid­ing dat het nog te vroeg is om een van deze jongeren voor de leeuwen te werpen. Een van de uithangbor­den van deze generatie is Vlaams Parlements­lid Willem-Frederik Schiltz. Mogelijk wordt voor hem plek vier of vijf vrijgehoud­en.

Geen vrouwen

Ondertusse­n wordt in Antwerpen duidelijk wie de hoofdrolsp­elers zullen zijn in de verkie- zingscampa­gne voor 2018. Burgemeest­er Bart De Wever trekt natuurlijk de N-VA-lijst. Vicepremie­r Kris Peeters verhuist van Puurs naar Antwerpen om CD&V te versterken als lijsttrekk­er. Bij de oppositie trekken Peter Mertens bij PVDA en Filip Dewinter bij Vlaams Belang. Bij sp.a en Groen hangt alles af van een mogelijk progressie­f kartel. Daar heten de hoofdrolsp­elers Tom Meeuws (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen).

Die opsomming van lijsttrekk­ers maakt één ding pijnlijk duidelijk: nergens een vrouw te bespeuren...

Voorzitter Antwerpse Open Vld ‘‘Ik hoop tegen de nieuwjaars­receptie eind deze maand een concreet voorstel klaar te hebben.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris Philippe De Backer: ”We zijn nog volop bezig de puzzel te leggen.”
FOTO BELGA Staatssecr­etaris Philippe De Backer: ”We zijn nog volop bezig de puzzel te leggen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium