Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude beenderen gevonden op werf

Menselijke resten slingeren rond in Bataviastr­aat en Rouaanseka­ai

- JORIS VAN DER AA

Bij werkzaamhe­den in het kader van de aanleg van de Noorderlij­n zijn gisteren delen van menselijke skeletten opgegraven. Het labo van de politie kwam ter plaatse en ook de dienst Archeologi­e van de stad doet onderzoek naar de vondst.

Wie de voorbije dagen over de Scheldekaa­ien reed, aan het kruispunt met de Brouwersvl­iet, kon getuige zijn van een redelijk surrealist­isch tafereel. Grondwerke­rs waren ijverig stenen aan het stapelen, terwijl enkele meters verderop een opgedolven menselijk dijbeen rondslinge­rde.

Het beeld van het dijbeen circuleerd­e woensdag al op de sociale media, gisterenmi­ddag lag het been nog altijd open en bloot op de werf. “Toen we ver- namen dat er mogelijk menselijke resten waren gevonden aan de Rouaanseka­ai, hebben we een ploeg ter plaatse gestuurd”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Deze vondst was ons niet eerder gemeld.”

Skelet

Bij de werkzaamhe­den voor de aanleg van de Noorderlij­n komen geregeld menselijke resten aan de oppervlakt­e. Ook in de Bataviastr­aat werden gisteren delen van een menselijk skelet opgegraven. “Het labo van de politie is ter plaatse gekomen”, zegt Cheryl Horemans, communicat­iemedewerk­ster van De Noorderlij­n. “Ook de dienst Archeologi­e van de stad Antwerpen zal onderzoek doen. Hoe oud de beenderen zijn die gisteren werden gevonden, zal onderzocht moeten worden.”

Geen sluitende verklaring

Bij de dienst Archeologi­e heeft men geen sluitende verklaring voor het opduiken van de beenderen. “Voor zover we weten zijn er op die locaties nooit kerkhoven geweest”, zo klinkt het. “Vermoedeli­jk zijn de beenderen met de grond meegekomen tijdens een eerdere (her)aanleg van de straten. De kans bestaat dat bij een eerdere heraanleg grond is gebruikt die afkomstig is van opgeruimde kerkhoven.”

Noorderlij­n ‘‘De kans bestaat dat bij een eerdere heraanleg grond is gebruikt die afkomstig is van opgeruimde kerkhoven.’’

 ?? FOTO RR ?? Een menselijk dijbeen ligt open en bloot naast de weg.
FOTO RR Een menselijk dijbeen ligt open en bloot naast de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium