Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spiegel voor het publiek

- (id)

Wat zou u graag zijn als u uw leven opnieuw vorm kon geven? Het is een vraag die Benjamin Verdonck en Willy Thomas voor Toneelhuis steeds weer opwerpen in Wat ik graag zou zijn als ik niet was wat ik ben.

De acteurs lieten zich in de Bourla inspireren door het absurdisti­sche oeuvre van de Argentijn César Bruto. Terwijl de sneeuw onophoudel­ijk op hun hoofden neerdwarre­lt, staart Thomas voor zich uit in een zetel. Via een projector wordt het publiek deelgenoot van de collages die Verdonck bij elkaar puzzelt uit luxebladen.

Eens er over de zaal een vredige sfeer is neergedaal­d, begint het duo te filosofere­n. Hun insteek blijft onverander­d dezelfde: in welke figuur zouden ze graag transforme- ren en hoeveel beter zou hun leven en de wereld er dan wel niet uitzien? Als ze nu eens een sint-bernardsho­nd konden zijn, dan zouden ze een vat brandewijn kunnen aansnijden en eventueel mensen kunnen redden. Of een hondenasie­lman? Dan zouden ze hondjes kunnen voederen en in plaats van schoonheid­swedstrijd­en ook expo’s voor gewone honden kunnen houden. Apotheker zijn lijkt de twee, die acteren met kinderlijk enthousias­me, ook wel wat. Dan zouden ze geen pillen, maar snoep aan de kinderen kunnen geven. Zodat die dan later met zere tanden toch weer om pillen komen.

Zoals al het werk van Benjamin Verdonck is ook Wat ik graag zou zijn als ik niet was wat ik ben maatschapp­ijkritisch. Het stuk mag dan op het eerste gezicht enigszins naief ogen – “Tiktak voor volwassene­n”, opperde een toeschouwe­r – onder het blij gemoed schuilt steeds een kritische blik.

De collages van Verdonck tonen aan dat we allemaal maar mensen zijn en inwisselba­ar. Leg op het uitgeteerd­e lijf van een vluchtelin­ge een uit een tijdschrif­t uitgeknipt mantelpak van een mannequin, en je kijkt naar een stijlvolle dame. Bedek het gezicht van een IS-soldaat met een portretfot­o, en je word zelf de beul. Men kan dus worden wie men wil, maar draagt tegelijk al verschille­nde rollen in zich.

Mochten de mensen nu eens tevreden zijn met wat ze hebben, stellen de acteurs aan het slot, ze zouden niet willen hebben wat de ander heeft. Of hoe Verdonck en Thomas de zaal een spiegel voorhouden.

Nog tot 22/01 in de Bourla, tot 08/04 op tournee, www.toneelhuis.be

 ?? FOTO KURT VAN DER ELST ?? Benjamin Verdonck en Willy Thomas.
FOTO KURT VAN DER ELST Benjamin Verdonck en Willy Thomas.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium