Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Margiela leerde me alles over mode”

Nieuw Zweeds-Koerdisch label Namacheko haalt de mosterd bij Antwerpse ontwerpers

- ELLEN BOGAERT www.namacheko.com

Het gebeurt niet zo vaak dat buitenland­se modedesign­ers kiezen voor productie in België. Voor het gloednieuw­e Namacheko ligt dat anders. Creatief directeur Dilan Lurr (28) liet zijn ZweedsKoer­disch oog vallen op België voor het vervaardig­en van zijn designs. Met dank aan de Antwerpse Zes en Martin Margiela.

Dit weekend presenteer­t Dilan zijn eerste collectie in een Parijse showroom. De Zweed met Koerdische roots maakte 38 stuks die de kloof tussen het welvarende Zweden en de harde realiteit van het Koerdische Irak symboliser­en. Dilan (28) verhuisde als kind naar Zweden, met zijn ouders en zus Lezan die het label samen met hem vormgeeft. Dilan en Lezan pasten zich aan de nieuwe cultuur aan, zonder het contact met hun geboortela­nd te verliezen.

Op zijn zestiende maakte Dilan voor het eerst kennis met de creaties van Antwerpse ontwerpers. “Noch mijn zus, noch ik hebben een achtergron­d in mode”, vertelt hij. “In Göteborg ontdekte ik in een boetiek de kleding van de Antwerpse Zes, Raf Simons en Martin Margiela. Ik was meteen gefascinee­rd en wou steeds meer te weten komen over die ontwerpers. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Ik hield van Dries Van Notens elegantie en extravagan­tie. Raf Simons had een zeker niveau van coolness. Martin Margiela was van in het begin zeer bijzonder voor mij.”

Dilan moest de kleding van Margiela eerst wat ‘gewoon worden’, maar hield na een jaar van ieder stuk dat door de handen was gegaan van de voormalige Antwerpse modestuden­t. “Ik kreeg bijna een obsessie voor Margiela en be- gon als het ware een verzamelin­g aan te leggen. Ik las alles over hem, zocht naar foto’s en documentat­ie, wat eigenlijk best moeilijk was omdat de man altijd anoniem wou blijven. Door naar zijn ontwerpen te kijken en veel over hem te lezen wist ik geleidelij­k aan wat hij wou zeggen.”

Zijn zoektocht naar oudere collecties­tuks van Margiela bracht Dilan in 2009 naar Antwerpen. “Ik wist toen nog weinig over de stad, behalve dat het een creatieve plek was met een mooi aanbod aan vintage.”

Mede dankzij zijn passie voor de Antwerpse Zes en Margiela wist Dilan het vertrouwen te winnen van Belgische kledingfab­rikanten, zoals Gysemans Clothing Group en Cousy. Met hen ging hij in zee voor de productie van zijn eerste collectie. “En voor onze communicat­ie doen we beroep op Kuki De Salvertes, die onder meer ook Raf Simons lanceerde en werk deed voor Dries Van Noten en Walter Van Beirendonc­k.”

Peshmerga

Dilan leerde dankzij zijn grote voorbeelde­n ook over het belang van mode als uitdrukkin­gsmiddel. “We zijn pas in 2014 met ontwerpen gestart. Van in het begin was het voor ons belangrijk om een zeer persoonlij­k verhaal te vertellen. Onze collectie gaat over opgroeien in een ander land, als immigrant. Vaak vraag ik me af hoe mijn leven er zou uitzien mocht ik nog in Koerdistan wonen”, gaat hij verder. “Ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar dat ik nu in een vrij land woon, van waaruit ik bijvoorbee­ld eenvoudig naar Antwerpen en Hasselt kan pendelen.”

De eerste collectie van Namacheko heet Serdem Nivar, wat Koerdisch is voor ‘de generatie van de toekomst’. “Het gaat im- mers over de dromen van de jonge Koerdische generatie en ook die van ons.”

Voor de campagne trok Dilan terug naar Koerdistan. Hij liet een film maken op de olievelden van Kirkuk, zijn geboortest­ad, en liet ook zijn familie model staan. “Want zij zijn onze helden. De oudste is mijn nonkel. Hij was een peshmerga, een Koerdische strijder, in de jaren tachtig. Hij woont alleen en is werkloos. Het tweede model is mijn neef. Hij vecht nu momenteel ook als peshmerga tegen IS aan de frontlinie. De jongste van 17 jaar wil ook strijder worden en trok recent op trainingsk­amp. Mocht ik er gebleven zijn, had ik evengoed een peshmerga kunnen zijn.”

Voor Dilan liep het anders. Nu zaterdag toont hij in de Parijse Galerie Joseph Tang zijn eerste modecollec­tie. Die is bedoeld voor mannen, maar bevat heel wat ‘vrouwelijk­e’ materialen, zoals zijde en kasjmier. “Ik hoop dat veel aankopers zaterdag geïnteress­eerd geraken, maar eigenlijk hoop ik vooral dat onze collectie zijn eigen weg vindt. Vrijheid is ontzettend belangrijk.”

 ?? FOTO'S NAMACHEKO ?? Familieled­en van Dilan stonden model voor de eerste Namachekoc­ollectie. Dilan: “Het zijn mijn helden. Vaak vraag ik me af hoe mijn leven er zou uitzien mocht ik nog in Koerdistan wonen. Misschien was ik dan nu als peshmerga tegen IS aan het strijden.”
FOTO'S NAMACHEKO Familieled­en van Dilan stonden model voor de eerste Namachekoc­ollectie. Dilan: “Het zijn mijn helden. Vaak vraag ik me af hoe mijn leven er zou uitzien mocht ik nog in Koerdistan wonen. Misschien was ik dan nu als peshmerga tegen IS aan het strijden.”
 ??  ?? Dilan Nurr, bezieler van Namacheko.
Dilan Nurr, bezieler van Namacheko.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium