Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Design in een barokkerk past perfect”

Sint-Carolus Borromeusk­erk kiest voor stoelen van Deens design label

- REBECCA VAN REMOORTERE

WENKE CLAUS

Fritz Hansen ‘‘De vlindersto­el werd al zo’n zestig jaar geleden ontworpen en is sindsdien een iconisch design.’’

Een kerkstoel hoeft niet altijd een krakend houten ding te zijn. Dat bewijst de SintCarolu­s Borromeusk­erk, waar nu kleurrijke ‘vlindersto­elen’ van Fritz Hansen staan.

Witte, zwarte, rode en blauwe stoelen van de Series 7™ collectie van Deens design label Fritz Hansen fleuren voortaan de Sint-Carolus Borromeusk­erk op het Hendrik Conscience­plein op. De stoelen zijn een deel van de restaurati­e die de kerk onderging na een brand in 2009. Volgens Wenke Claus, contract manager bij Fritz Hansen, is de opvallende keuze helemaal niet zo vreemd.

“Het is een barokkerk en Barocca betekent in het Portugees ‘parel van onregelmat­ige vorm’. De stoelen vormen een interessan­t contrast in de kerk. Het patroon van de kleur en de plaatsing is samen met een architect van de kerk uitgewerkt. De vlindersto­el werd al zo’n zestig jaar geleden ontworpen en is sindsdien een iconisch design. We hebben eerder ook al stoelen geplaatst in een kerk in Zwitserlan­d, we waren dus niet helemaal verrast met de vraag vanuit de Antwerpse kerk.”

Schommelst­oelen

Toch blijft het niet enkel bij de opvallende stoelen die van het altaar tot achteraan in de kerk staan. Ook aan de zijkanten wordt de kerk opgefleurd met opvallende exemplaren, namelijk

swing chair- versies van diezelfde Series 7™ stoelen. “Die stoelen hangen op tussen de zuilen in de kerk. We hebben ze bewust wat hoger opgehangen, omdat het niet echt de bedoeling is om effec- tief te schommelen op de stoelen. Ze zijn er voor de dynamiek en om het geheel nog meer op te fleuren. Die schommelst­oelen zijn bijvoorbee­ld ook in bedrijven heel populair.”

Verder is de kerk ook nog twee maanden lang het decor van een prestigieu­ze tentoonste­lling van stoelen van hetzelfde merk. 7 cool

architects is een project van Hansen waarbij zeven verschille­nde architecte­n hun ding konden doen met het originele ontwerp van de vlindersto­el. Onder meer Zaha Hadid, Jean Nouvel en Snøhetta maakten een versie. Ook die stoelen zijn dus te bezichtige­n in de kerk. De tentoonste­lling was eerder al te zien in onder meer New York, Londen en Sjanghai.

Met de recente renovatie en de opvallende collectie stoelen hoopt vrijwillig­er in de kerk Erika Verhaegen dat er voortaan meer volk over de vloer komt. Zij ging mee op zoek naar de stoelen.

“De stoelen mogen gedurfd zijn, ze passen perfect in deze setting”, aldus Verhaegen op ATV. “Door de renovatie zorgt het geheel voor een prachtig effect. Zowel de schilderij­en als de lambriseri­ng zijn mee gereinigd. Daar is heel wat werk in gekropen. Het is ongeloofli­jk hoe licht het hier nu is.”

 ?? FOTO © TOON GROBET/LUMECORE 22 ?? Opvallend: design in de SintCarolu­s Borromeusk­erk
FOTO © TOON GROBET/LUMECORE 22 Opvallend: design in de SintCarolu­s Borromeusk­erk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium