Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Lourdes naar Congo

Leerkracht­enduo trekt naar Kinshasa om plaatselij­ke collega’s bij te scholen

- MARC WOUTERS

LOES CLAESSENS

Leerkacht ‘‘In Congo gebeurt het lesgeven veeleer klassiek. De leraar staat voor de klas, de kinderen luisteren. Er bestaat geen interactie tussen leraar en leerlingen.’’

Loes Claessens (23) uit Ekeren en Robin Jacobs (30) uit Hoevenen, leerkracht­en aan het O.L.Vrouw van Lourdesins­tituut, gaan in de paasvakant­ie naar Congo. In Bibua, nabij hoofdstad Kinshasa, gaan ze bijscholin­g geven aan plaatselij­ke leerkracht­en.

De valiezen staan klaar, maar het was wachten op een seintje van Buitenland­se Zaken, of de reis wel kon doorgaan. Het negatief reisadvies had alles te maken met de onrust rond uittredend president Joseph Kabila. Pas vorige zaterdag gaf Buitenland­se Zaken groen licht aan de vzw Hearts & Hands in Action, de ngo achter het project.

Loes Claessens geeft les in het tweede en vijfde leerjaar. In 2014 verbleef ze voor haar stage aan de Karel de Grote Hogeschool drie maanden in Ghana. Die ervaring met een andere cultuur is bij haar blijven hangen. Toen ze van Lut Verhaeghe van het secretaria­at de vraag kreeg om naar Bibua te trekken en daar onderwijze­rs bijscholin­g te geven, kreeg Lut al een ja voor ze was uitgesprok­en. Niek, de broer van Lut, is voorzitter van Hearts & Hands in Action, een vzw die “een brug wil slaan tussen Europa en Afrika”.

Meester Robin staat al tien jaar voor de klas. In Lourdes geeft hij les in het derde leerjaar. Een inleefreis of een stage in het buitenland deed hij nog niet, maar Robin reist graag en houdt van andere culturen. Ook hij moest geen seconde nadenken.

Digitaal schoolbord

Tijdens de eerste week geven Loes en Robin pedagogisc­he opleiding aan leerkracht­en uit twee lagere scholen. “Het is niet de bedoeling onze collega’s in Congo de les te spellen”, vertelt Loes. “Bij hen gebeurt het lesgeven veeleer klassiek. De leraar staat voor de klas, de kinderen luisteren. Er bestaat geen interactie tussen leraar en leerlingen.”

“Op hun vraag willen we hen vertrouwd maken met onze methode van lesgeven”, zegt Robin. “Maar uiteraard moeten we rekening houden met hun situatie. Zij beschikken niet over een digitaal schoolbord en bepaalde attributen zijn ook niet voorhanden.”

De tweede week trekken Loes en Robin naar een schooltje in opbouw in Bibua. Nu bouwt men aan een vierde klasje en wordt werk gemaakt van deftig sanitair. “Wat ze de eerste week hebben aangeleerd, zullen de leerkracht­en hier in praktijk brengen. De leerlingen die hiervoor tijdens de paasvakant­ie naar school komen, zullen met speelgoed worden beloond”, weet Robin.

Spaghettib­enefiet

De voorbije maanden werd in het O.-L.-Vrouw van Lourdesins­tituut speelgoed verzameld. Op de school werden juweeltjes verkocht van de organisati­e Masanga a Mushingu, wat kralenkett­ing betekent in het Tshiluba, een van de vier erkende talen in Congo.

Nu zaterdag organisere­n Loes en Robin een spaghettib­enefiet. Iedereen is welkom in de foyer van de Ekerse Theaterzaa­l om 12u of om 18u. Inschrijve­n kost 10 euro. De opbrengst gaat integraal naar het project.

Loes, Robin en hun reisgenote­n Niek en echtgenote Emé betalen zelf hun reiskosten. In Bibua worden ze opgevangen door een plaatselij­ke dokter en de directeur van de school.

 ??  ?? Robin en Loes trekken naar Congo om leerkracht­en daar bij te scholen.
Robin en Loes trekken naar Congo om leerkracht­en daar bij te scholen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium