Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sorteerstr­aatjes steken de Ring over

Uitbreidin­g in 2018

-

Ook in Berchem en Borgerhout buiten de Ring doen sorteerstr­aatjes hun intrede. Vanaf 1 januari 2018 wordt gestart in het gebied tussen Gitschotel­lei, Ring en het Waterbouwk­undig Laboratori­um in de Berchemlei.

Antwerpen telt al op verschille­nde plekken sorteerstr­aatjes met ruim 13.000 gebruikers. Hierbij deponeren de bewoners zelf hun afval via een bovengrond­s luik in ondergrond­se con- tainers. De sorteerstr­aatjes vervingen de vuilniswag­en al in de wijk Den Dam of op Linkeroeve­r.

In 2018 komt er een uitbreidin­g buiten de Ring. De eerste fase omvat het gebied tussen Ring en de woonzone rond het Waterbouwk­undig Laboratori­um aan de Berchemlei in Borgerhout. Van noord naar zuid gaat het om het gebied tussen het Borgerhout­se Luisbekela­ar en de Gitschotel­lei die de twee districten doorkruist.

Die bewoners werden donderdag uitgenodig­d voor een infomoment. Later dit jaar volgen er gelijkaard­ige infomoment­en voor andere delen van Berchem. “Het plan is om heel Berchem buiten de Ring in 2018 te laten overschake­len op de sorteerstr­aatjes. In deze eerste fase zit er ook een deel van Borgerhout bij, omdat de dis- tricten hier wat door elkaar lopen”, meldt Frank Deijnckens, adviseur strategie bij de stad Antwerpen.

Het infomoment lokte een honderdtal buurtbewon­ers. Dat waren donderdagm­iddag meestal gepensione­erden die nogal wat praktische vragen hadden en zich ongerust toonden over mogelijke sluikstort­ers en af- en aanrijdend­e auto’s. Deijnckens: “Op elk infomoment komen over heel de dag toch 500 mensen langs. De teneur varieert weleens. In de Cadixwijk kwamen we een wat hipper volk tegen dat meteen mee was. Daar waren de reacties heel enthousias­t. Het is normaal dat de mensen hier dat wat anders bekijken. Maar hoe het werkt of wat er allemaal anders moet, dat is eigenlijk niet het belangrijk­ste. Dit moet de mensen vooral doen nadenken over hoe ze hun eigen afvalberg kunnen verkleinen.”

 ?? FOTO DBW ?? De sorteerstr­aten, straks ook buiten de Ring.
FOTO DBW De sorteerstr­aten, straks ook buiten de Ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium