Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internetap­otheek wil ook op voorschrif­t verkopen

Marktleide­r Newpharma ziet omzet stijgen tot 43 miljoen euro

- TOM LE BACQ

Newpharma, de grootste internetap­otheek van België, heeft zijn omzet het afgelopen jaar met de helft zien stijgen, tot 43 miljoen euro. “We willen vanaf volgend jaar ook medicijnen op voorschrif­t online verkopen”, zegt zaakvoerde­r Mike Vandenhoof­t. “Niet zo snel”, reageert het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG).

De internetap­otheek krijgt steeds vastere voet aan de grond in België. Dat blijkt uit de jaarcijfer­s van marktleide­r Newpharma. Het Luikse bedrijf telt ondertusse­n honderd werknemers en draaide vorig jaar een omzet van 43 miljoen euro. “De helft meer dan het jaar voordien”, zegt medezaakvo­erder Mike Vandenhoof­t.

Wat kopen we dan op zo’n online apotheek? Geen ‘echte’ geneesmidd­elen, maar zogenaamde ‘parafarma’, zo blijkt. Verzorging­sproducten, vitaminen, babyvoedin­g en dergelijke maken 90 procent uit van de omzet. “De andere 10 procent zijn genees- middelen die je zonder voorschrif­t mag kopen”, zegt Vandenhoof­t: “Dafalgan, Imodium, neussprays, dat soort dingen.”

Geneesmidd­elen mét voorschrif­t mogen niet via het internet verkocht worden. “Nog niet”, zegt Vandenhoof­t. “Technisch gezien is er nochtans geen enkele barrière meer.”

Vanaf dit jaar krijg je bij je huisarts al geen klassiek doktersbri­efje meer, maar een papieren bewijsje, met een barcode die de apotheker kan scannen. Vanaf volgend jaar verdwijnt ook dat bewijs en is alleen de elektronis­che identiteit­skaart nog nodig.

“Dat opent de mogelijkhe­id om die medicijnen online te kopen”, zegt Vandenhoof­t. “Het zal de geneesmidd­elen goedkoper maken, en het zou een enorme stimulans betekenen voor de online apotheken. We hopen dat we er in de loop van volgend jaar mee kunnen starten.”

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wou gisteren niet reageren. Maar het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) is het idee niet genegen. “Het dossier ligt zeker niet op tafel”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG. “De rol van de dokter en de klassieke apotheek blijft heel belangrijk: zij hebben zicht op het dossier van de patiënt, zij kunnen extra info geven en de patiënt met raad en daad bijstaan. De meerwaarde van dat advies kunnen we niet zomaar laten vallen.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium