Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag begint het tijdperk Trump

“De reis begint, en ik zal heel hard werken en vechten om er een geweldige trip van te maken voor het Amerikaans­e volk.” Dat bericht heeft Donald Trump gisteren getweet, net voor hij naar Washington D.C. vertrok voor zijn inaugurati­e. Hij neemt vandaag he

-

Washington heeft zijn collectie nadarhekke­n en zwarte SUV’s met geblindeer­de ruiten en chauffeurs­metoortjes van stal gehaald. Vandaag maken ze op Capitol Hill van zakenmanst­okebrand Donald Trump een echte president. Zijn grootste fans stonden er gisteren al, zijn felste tegenstand­ers ook.

“Fuck Trump!”, buldert een man in fluogeel hesje. Hij fietst door Pennsylvan­ia Avenue, langs een erehaag van tientallen politiewag­ens. En langs het Trump Internatio­nal Hotel, vandaar. Het is het statige oude postgebouw van Washington D.C., omgevormd tot poepchic hotel en onlangs geopend. Het had niet beter getimed kunnen zijn, en niet beter gelegen, op de laan tussen het Witte Huis en het Capitool.

Triomftoch­t

Vandaag is de straat autovrij gemaakt. Dranghekke­n worden aangesleep­t, ontelbare politiemen­sen, bewakingsa­genten en mannen in het zwart van de geheime dienst kijken nu al argwanend toe. Straks, wanneer Donald Trump is ingezworen als 45ste president van de Verenigde Staten, zal hij via deze weg triomfante­lijk naar zijn nieuwe woning paraderen: het Witte Huis.

Zijn hotel – inclusief klokkentor­en – daar kom je zonder pak en das en grondige screening niet in. Maar op de stoep mag je zijn. Het is waar de fans nu al samendromm­en, met hun Make America Great Again- petten en hun zoword-je-succesvol-boeken van de oranje goeroe/president.

Dane Senser (64) uit San Luis Obispo in Californië heeft alle redenen in zich waarom de Amerikanen voor Trump hebben gestemd. Hij is zijn job kwijtgespe­eld, zijn broer werd door zwarte bendeleden vermoord bij een carjacking en hij dreigt zijn huis te verliezen. “Ik had graag een kamer gehad daarboven in de klokkentor­en, maar het is het Motel 6 geworden. Dat heet zo omdat een kamer er maar 6 dollar

(5,6 euro, red.) kost. Kijk, sinds Reagan had ik niet meer gestemd. Ik was die ‘Republicra­ten en Demokeinen’ kotsbeu. Maar Trump heeft mij geïnspiree­rd. Dus heb ik 3.620 mijl (ruim 5.820 kilometer, red.) gereisd om hem hier te kunnen zien.”

Betogingen

De stoep van het hotel is een plek van bewonderin­g, hier zijn de Trump-haters – ook talrijk – niet welkom. “Ga naar 15th Street, dat is waar al de hippies rondhangen”, zegt een politieman met een muts met wollen oorflappen en een zonnebril. Een hele week al betogen de tegenstand­ers van de nieuwe president op McPherson Square.

Sue Bastian (76), een oud-lerares uit Bend in Oregon, is er elke dag bij. “Trump is een disaster, om het met zijn woorden te zeggen. Drain the swamp, zegt hij, maar de enigen die hij uit het moeras trekt, zijn de grote bedrijven. Zij mogen met zitjes in zijn regering nu het land gaan leiden. En de mensen, de zwaksten eerst, zullen uit de boot vallen. Wij pikken dat niet. De tegenstand bij de inaugurati­e zal enorm zijn.”

Met de knipoog

En dan zijn er nog diegenen die zich van de politiek weinig aan- trekken, en gewoon een graantje proberen mee te pikken van het hele inaugurati­ecircus. Een jonge, zwarte man staat bij het Witte Huis Trump-buttons te verkopen, met de energie van een stroomgene­rator. Van 7u ’s ochtends is hij al bezig, en hij zal blijven gaan tot zijn hele stock is uitverkoch­t. Hij heeft zelfs geen tijd om zijn naam te zeggen. Of zijn ondernemer­schap in lijn is met zijn visie, dan? “Natuurlijk. Trump zal Amerika waarlijk weer groots maken”, zegt hij. Met een grote knipoog.

JESSE VAN REGENMORTE­L

DANE SENSER

Fan van Trump “Donald Trump heeft mij geïnspiree­rd. Ik heb 5.820 kilometer gereisd om hem hier te kunnen zien.”

SUE BASTIAN

Tegenstand­er van Trump “De grote bedrijven mogen met zitjes in zijn regering nu het land gaan leiden. Wij pikken dat niet.”

 ?? FOTO AFP, RR ??
FOTO AFP, RR
 ?? FOTO'S RR, EPA ?? Een jonge, zwarte man verkoopt Trumpbutto­ns op straat.
FOTO'S RR, EPA Een jonge, zwarte man verkoopt Trumpbutto­ns op straat.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium