Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw platform zamelt geld in voor Antwerpse projecten

Experiment­eel platform zamelt geld in voor lokale initiatiev­en

- www.growfundin­g.be

Kleinschal­ige pioniers bouwen mee aan de toekomst van een stad, vindt het Antwerpse districtsb­estuur. Daarom pakt het, samen met vzw’s Growfundin­g en Antwerpen aan’t woord, uit met een experiment­eel platform voor crowdfundi­ng van kleine lokale initiatiev­en.

“Er beweegt enorm veel in de stad. Heel wat Antwerpena­ren smeden plannen om kleinschal­ige initiatiev­en op te starten”, zegt Koen Wynants van Antwerpen aan ’t woord. “Die pioniers zijn enorm belangrijk voor een stad: ze geven vernieuwin­g, dynamiek, ze brengen mensen dichter bij elkaar en bouwen aan de toekomst van de stad. Daarom moeten deze bewonersgr­oepen, buurtiniti­atieven en startende ondernemer­s op de best mogelijke manier worden ondersteun­d”, vindt Wynants. “En zo is dit tijdelijke crowdfun- dingplatfo­rm ontstaan.”

De voorbije maanden kwamen vijfendert­ig voorstelle­n binnen en sinds begin december staan er tien daarvan online, waarvoor fondsen worden ingezameld. In totaal zullen twaalf projecten deelnemen aan dit experiment­eel platform. “De thema’s daarvan zijn zeer breed: sport, cultuur, jongerenwe­rking, zorg en gezondheid, … Eigenlijk is het een spiegel van wat er leeft in het district.”

De vzw Growfundin­g, die al eerder in Brussel een gelijkaard­ig platform opstartte, stapte mee in het verhaal, dat de naam Growfundin­g/Antwerpen kreeg. “Wij hebben niet echt een selectie gemaakt, maar de projecten moeten wel zijn gesitueerd in het district Antwerpen, omdat het hele platform wordt gefinancie­rd via de Burgerbegr­oting van het district. Kleinschal­igheid is ook een must en participat­ie staat centraal”, legt Frederik Lamote van de vzw Growfundin­g uit. “Hiermee bedoelen we dat de schenkers ook worden betrokken bij het project en een beloning krijgen voor hun schenking. Het doel is nieuwe relaties, netwerken en betrokkenh­eid creëren.”

Begin maart loopt het project af. Dan zouden de doelbedrag­en, variërend van 1.400 tot 17.000 eu- ro, moeten zijn verzameld. “We werken met een alles-of-nietssyste­em”, schetst Lamote. “Geraakt een project niet aan het gewenste bedrag, dan krijgt elke donateur zijn geld terug.”

Dit platform is een tijdelijk experiment, maar kan een vervolg krijgen. “Het zou fijn zijn, mocht het structuree­l worden ingebed in Antwerpen”, aldus Wynants. “Maar we bekijken het stap voor stap. Eens het project is afgerond, gaan alle partijen samen bekijken hoe we het eventueel kunnen verduurzam­en.”

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ??
FOTO ILSE PRINSEN
 ??  ?? ILSE PRINSEN
ILSE PRINSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium