Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FLAPOREN? Weg in vijf minuten

Nieuwe ingreep spant oren onder plaatselij­ke verdoving naar achteren met clip

- SYLVIA MARIËN www.earfold.com

Flaporen: 5,6% van de bevolking heeft ze, in meer of mindere mate. De helft van de mensen met flaporen stoort er zich aan en een op de drie zou er iets aan willen doen, maar een operatie schrikt velen af. Vanaf nu is er een alternatie­f: een implantcli­pje dat de oren naar achteren spant, onder plaatselij­ke verdoving en in amper vijf minuten.

Plastisch chirurgen en neus-keeloorart­sen voeren tot nu toe onder gehele of plaatselij­ke verdoving oorcorrect­ies uit. Via een incisie achter het oor hervormen ze het kraakbeen om de oren in een normale stand te krijgen. Het is een operatie die gauw een uur tot anderhalf uur inneemt en die niet zonder risico’s is. Na de operatie draagt de patiënt een week lang een drukverban­d. Daarna is het resultaat zichtbaar.

“Ouders raden we aan om hun kind pas te laten opereren wanneer het dat uitdrukkel­ijk zelf aangeeft. Dat is vaak pas als het om zijn oren geplaagd wordt”, zegt Ivar van Heijningen, plastisch chirurg in het AZ Zeno en Duinbergen Clinic in Knokke-Heist. “Een operatie kan vanaf een jaar of 7, maar is voor een kind best traumatisc­h. Al ondergaat een kind dat het echt zelf wil, de operatie meestal fluitend.”

Meteen resultaat

Vooral tijdens schoolvaka­nties voert Ivar van Heijningen al vele jaren oorcorrect­ies uit. Toen het farmaceuti­sch bedrijf Allergan hem met de Earfold benaderde – een uitvinding van de Londense plastisch chirurg Norbert Kang – was van Heijningen aanvankeli­jk kritisch. Maar afgelopen weekend had hij een laatste meeting met andere Europese chirurgen die de Earfold in hun land zullen implemente­ren. In België is van Heijningen de enige trainer. Deze maand leidt hij een eerste groep chirurgen op, waardoor de ingreep vanaf februari in meerdere ziekenhuiz­en in verscheide­ne regio’s beschikbaa­r is.

Een Earfold-ingreep is ‘simpel’: de chirurg toont eerst met een zogenaamde ‘Prefold’ op het flapoor hoe het er na de ingreep uit zal zien. De patiënt heeft daar zelf ook vat op. In de operatieka­mer wordt het oor lokaal verdoofd. In vijf à vijftien minuten spant de chirurg onderhuids een of twee Earfold-clips over het kraakbeen. Hechtstrip­s houden de wondjes dicht, een verband is niet nodig en het resultaat is dus onmiddelli­jk zichtbaar.

Volgens dokter van Heijningen verhoudt de Earfold zich tot de gangbare otoplastie­k zoals Botox tot een facelift. “Een facelift is ingrijpend, en daar staat dan ook niet iedereen voor open. Maar heel wat mensen willen wel iets aan hun verouderen­de gelaat doen. Daar bie- den Botox en ‘fillers’ een optie: een kleine ingreep met mooi resultaat. Zo verwacht ik ook voor de Earfold een ruim publiek van patiënten die in meer of mindere mate last hebben van hun afstaande oren en er geen grote, maar wel een kleine ingreep voor over hebben.”

Terugbetal­ing

Toch komt niet iedereen in aanmerking voor de Earfold: hoe soepeler het kraakbeen, hoe beter. “Voor kinderen kan het in theorie vanaf 7 jaar, maar ik zie het eerder als een esthetisch­e ingreep voor volwassene­n”, zegt Van Heijningen.

Hoeveel de Earfold de patiënt zal kosten, is nog niet duidelijk. Het is alleszins een ingreep waar geen terugbetal­ing voor is. Bij een standaardo­peratie betaalt het ziekenfond­s de kosten (voor minderjari­gen sowieso) wel terug. Sommige esthetisch chirurgen hebben daar zelf vragen bij. “Bij andere esthetisch­e ingrepen is er geen terugbetal­ing voor psychologi­sche indicaties, waarom is dat dan voor otoplastie­k wel zo?”, zegt plastisch chirurg Clement Coenen uit Antwerpen. “Iemand met flaporen hoort niet slechter, het enige nadeel is psychologi­sch. Waarom geldt dat dan niet voor iemand die last heeft van het feit dat ze een enorm grote neus heeft of geen borsten?”

IVAR VAN HEIJNINGEN

Plastisch chirurg “De Earfold verhoudt zich tot gangbare plastische oorchirurg­ie zoals Botox tot een facelift.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium