Gazet van Antwerpen Stad en Rand

800-jarige kerk viert met gospel en mis op tv

Heel jaar feest in Sint-Bartholome­us

-

Nog een heel jaar vinden er feestelijk­heden plaats voor de SintBartho­lomeusparo­chie in Merksem. Gospelconc­erten, rondleidin­gen en een pontifical­e mis met Johan Bonny zetten de parochie in de kijker.

“Buiten de grenzen van de stad zijn er niet zoveel parochies die deze leeftijd halen”, zegt Raf Wouters, voorzitter van het Beschermco­mité Sint-Bartholome­us. “De parochie was in de beginjaren ondergebra­cht in Schoten, nog voor er sprake was van Merksem. In 1217 is de kerk opgetrokke­n in Merksem, waar toen meer en meer bewoning kwam. In de voorbije 800 jaar is de kerk een aantal keer afgebrand en heropgebou­wd. Ook in WOI werd de toren van de kerk beschadigd. Met elke heropbouw werd de kerk groter. Wat eerst een kleine houten kerk was, is uitgegroei­d tot een groot prachtig monument in Merksem.”

Tentoonste­lling

In dit jubileumja­ar plant het beschermco­mité heel het jaar festivitei­ten. “Op 29 januari starten we de feestelijk­heden met een jubileumco­ncert. Verder staan er in maart ook nog twee gospelconc­erten op het programma van een gospelkoor uit Schoten met Merksemse zangers. We kijken ook uit naar de tentoonste­lling Kunst in de Sint-Bartholome­uskerk, die zes dagen in mei loopt. Daarbij zijn er gratis rondleidin­gen langs onze kunstwerke­n en ons historisch archief.”

Het hoogtepunt van het jaar volgens Wouters is de pontifical­e mis met Antwerps bisschop Johan Bonny. Die dienst wordt live uitgezonde­n op één op zondag 10 september.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium