Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe hard wordt ‘harde Brexit’?

- NICO TANGHE

Behalve minder chocolade in hun Tobleroner­epen, dalende vastgoedpr­ijzen in Londen en een goedkoper pond, blijven de economisch­e gevolgen van het aangekondi­gde vertrek van de Britten uit de EU voorlopig beperkt. De gevreesde crash bleef uit. Sterker nog, de Britse economie is in het derde kwartaal van vorig jaar zelfs met 0,5% gegroeid. Dat is sneller dan de eurozone.

De Brexiteers moeten niet te vroeg juichen. De Britse economie profiteert al volop van de voordelen van de aangekondi­gde Brexit – het veel goedkopere pond geeft de Britse export een boost – maar de nadelen sijpelen veel langzamer door in de cijfers. Terwijl de volgens Commissiev­oorzitter Juncker “zeer moeilijke onderhande­lingen” nog moeten beginnen.

Over de economisch­e impact van een harde Brexit blijft het daarom speculeren. Ook na de toespraak van premier Theresa May. Alleen de intentie van de Britten is nu duidelijk, voor het overige blijven veel vragen onbeantwoo­rd. Een overzicht.

Wie verliest er het meest bij een harde Brexit: wij of de Britten?

Dat is nog onzeker. De Britse handelsstr­omen naar Europa zijn wel veel groter dan omgekeerd. Bijna de helft van de Britse export gaat naar EU-landen, goed voor 9% van het Britse bbp en 2,3 miljoen jobs.

Maar ook Europa is kwetsbaar. Ruim 10% van de EU-export gaat naar GrootBritt­annië, goed voor 1,5% van de werkgelege­nheid en het bbp van de EU. Hogere importtari­even kunnen de export van de Europese bedrijven naar Groot-Brittannië in de toekomst fors doen slinken.

En de forse daling van het pond maakt onze producten in Britse winkels nu al duurder. In Vlaanderen dreigen vooral de voeding- en textielsec­tor daarvan de gevolgen te voelen.

Kunnen de Britten zomaar nieuwe handelsakk­oorden onderhande­len?

Dat is veel moeilijker dan de Britse premier May laat uitschijne­n. Een akkoord met de EU binnen twee jaar lijkt onrealisti­sch. En zolang de Britten nog lid zijn van de EU, mogen ze zonder het akkoord van Brussel geen handelsges­prekken beginnen met bijvoorbee­ld de VS of Brazilië.

En als de Britten uit de EU stappen, moeten ze ook met de EU een nieuw vrijhan- delsakkoor­d hebben om te voorkomen dat ze straks EU-importtari­even moeten betalen. Dat kan snel zes tot zeven jaar duren, even lang als het omstreden vrijhandel­sakkoord (Ceta) tussen de EU en Canada.

Groot-Brittannië zal zijn regels ook daarbuiten voortduren­d aan de onze moeten blijven aanpassen, bijvoorbee­ld voor veiligheid­s- en gezondheid­svoorschri­ften. Want ook daar kunnen serieuze handelsbel­emmeringen groeien door meer regeltjes en bureaucrat­ie. Zwitserlan­d bijvoorbee­ld – ook geen lid van de EU – checkt voortduren­d of zijn regels nog compatibel zijn met de Europese.

Wat zijn de economisch­e gevolgen van die langdurige onzekerhei­d?

Die zijn vooral op lange(re) termijn groot. Neem de auto-industrie, traditio-

neel groot in het Verenigd Koninkrijk. Nu kunnen auto’s vrij naar het Europese vasteland verscheept worden. Een belangrijk­e reden voor autofabrik­anten om hun fabrieken in Groot-Brittannië te vestigen en het land te gebruiken als toegangspo­ort naar Europa. Ruim driekwart van alle gemaakte auto’s zijn voor de export, vooral naar de EU.

De kans dat dit zo blijft, lijkt na de toespraak van May zeer klein. Ook al wil May voor de auto-industrie uitzonderi­ngen onderhande­len. Maar denktank Bruegel merkte deze week op dat de Britse premier niet alles tegelijk kan willen. Analisten waarschuwd­en daarom nogmaals dat veel buitenland­se bedrijven hun investerin­gen in Groot-Brittannië zullen afbouwen. Dat zal de Britse economie voelen. Een vijfde van alle investerin­gen komt van buitenland­se bedrijven.

Verder dreigt ook de jaarlijkse instroom van vele duizenden hoogopgele­ide buitenland­se werknemers – vooral actief in de Londense City – bij een harde Brexit moeilijker te worden. Ook dat zal wegen op de Britse groei.

Hoe kwetsbaar is de Londense City?

Op papier zeer kwetsbaar. Op een paar vierkante kilometer in het centrum van Londen werken ruim 414.000 mensen in de financiële sector. Daar gonst het van de geruchten. Onder meer BNP Paribas, Morgan Stanley, JPMorgan, Citigroup en investeerd­er BlackRock willen personeel verhuizen naar het vasteland of snoeien in hun personeel. De CEO van HSBC herhaalde in Davos zijn dreigement om duizend bankiers naar Parijs te verhuizen. Ook UBS waarschuwd­e dat duizend van zijn vijfduizen­d Londense werknemers kunnen vertrekken bij een Brexit.

Onderhande­lingstacti­ek of niet? Wie zal het zeggen. Een snelle leegloop dreigt (nog) niet. Zelfs HSBC is “niet gehaast”. Maar bij een harde Brexit zullen veel buitenland­se banken in Londen ergens binnen de eurozone een apart dochterbed­rijf moeten openen of uitbreiden om zonder problemen op het Europese vasteland actief te kunnen blijven. Zeker als ze hun paspoortre­chten (toegangsre­chten tot de EU) verliezen. Dat scenario dreigt voor 5.500 financiële bedrijven.

En ook een deel van de clearing-activiteit­en – de afwikkelin­g van beurstrans­acties, een grote en lucratieve handel in Londen – zou naar het vasteland kunnen verdwijnen. En dat omdat de ECB toezicht eist over die activiteit­en in euro.

Kan May terugslaan door van Londen een belastingp­aradijs te maken?

Ja. Het is een van de weinige Britse wapens om de EU tot een aanvaardba­re deal te dwingen en een leegloop van de Londense City te vermijden. Met een lage vennootsch­apsbelasti­ng en andere fiscale voordelen kan Groot-Brittannië bedrijven, vermogende­n en financiële activiteit­en uit Europa weglokken. Zoals Ierland dat doet binnen de EU.

De schrik zit er al in. Nederland zei onlangs dat het elke handelsove­reenkomst tussen Groot-Brittannië en de EU zal blokkeren, tenzij Londen akkoord gaat met strenge belastingr­egels.

De Londense City mikt op een onderhande­ld compromis. De hoop op het behoud van de Europese paspoortre­chten is weg. Sinds kort zet de Britse bankierslo­bby in op een zo ruim mogelijke toegang tot de interne Europese markt. Ofwel door vergelijkb­are toezichtre­gimes, ofwel door het toezicht met de ECB te delen. Dat moet de schade beperken.

 ?? FOTO BELGA ?? Op een paar vierkante kilometer in centrum Londen werken 414.000 mensen in de financiële sector. Daar gonst het van de geruchten.
FOTO BELGA Op een paar vierkante kilometer in centrum Londen werken 414.000 mensen in de financiële sector. Daar gonst het van de geruchten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium