Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

RUSLAND/JOEKOS:

Het Grondwette­lijk Hof van Rusland heeft een miljardenv­ergoeding voor de vroegere aandeelhou­ders van het ter ziele gegane olieconcer­n Joekos afgewezen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g had Rusland in 2014 verplicht 1,86 miljard euro aan de aandeelhou­ders te betalen.

EUROPA/TERRORISME:

In het Europees Parlement is er momenteel geen consensus bij de politieke fracties over de oprichting van een parlementa­ire commissie naar de aanslagen in Parijs, ons land en Berlijn.

IRAN/WINKELCENT­RUM:

In de Iraanse hoofdstad Teheran is een winkelcent­rum van een 15tal verdieping­en ingestort. Het gebouw was net geëvacueer­d omdat er een grote brand was ontstaan, maar binnen waren brandweerm­annen nog bezig het vuur te bestrijden.

VENEZUELA/VREDESPRIJ­S:

De Russische president Vladimir Poetin krijgt als eerste een nieuwe vredesprij­s in Venezuela, de Hugo Chavezvred­esprijs. Hij wordt daarmee gehuldigd voor zijn rol in de Syrische burgeroorl­og als “grote leider van de vrede”.

FRANKRIJK/FUSIE:

De Franse fabrikant van vliegtuigm­otoren Safran neemt voor ruim 8,5 miljard euro de Franse luchtvaart­toeleveran­cier Zodiac Aerospace over. Door de fusie ontstaat een bedrijf met 92.000 werknemers, van wie de helft in Frankrijk.

BRAZILIË/GEVANGENEN­RUIL:

De Braziliaan­se ordetroepe­n hebben 220 gevangenen van de gevangenis van Alcaçuz overgeplaa­tst. De operatie moet de rust doen terugkeren in de gevangenis, waar vorig weekend 26 doden vielen bij een confrontat­ie tussen rivalisere­nde bendes.

IRAN, SYRIË/IS:

IS verloor in 2016 bijna een vierde van zijn grondgebie­d in Iran en Syrië. Dat blijkt uit een studie van onderzoeks­bureau IHS Markit, die in de afname een bedreiging voor de samenhang van de terreurgro­ep ziet.

MALEISIË/MH370:

Nu de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines officieel beëindigd is, looft Maleisië een beloning uit voor privéfirma’s die het wrak vinden.

BURUNDI/MARTELINGE­N:

Leden van de Imboneraku­re, de jongerenli­ga van de Burundese regeringsp­artij CNDDFDD, hebben de afgelopen maanden in heel het land tientallen mensen afgetuigd, gemarteld of gedood. Omdat ze intussen machtiger zijn dan de politie, konden ze dat straffeloo­s doen, zegt mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch (HRW).

NOORDKOREA/ RAKETPROEV­EN:

NoordKorea plant mogelijk nieuwe raketproev­en. Het ZuidKoreaa­nse persagents­chap Yonhap vernam van hooggeplaa­tste ZuidKoreaa­nse ambtenaren en ZuidKoreaa­nse en Amerikaans­e militaire bronnen dat twee raketten op mobiele lanceerinr­ichtingen staan.

TURKIJE/ARRESTATIE­S:

Turkije heeft de voorbije zes maanden 43.000 mensen gearrestee­rd wegens banden met Fethullah Gülen, de Turkse prediker die in de VS leeft en beschuldig­d wordt van het orkestrere­n van de poging tot staatsgree­p van 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium