Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van asielzoeke­rs tot miljonairs

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Ze kwamen twintig jaar geleden als asielzoeke­rs naar Europa, zonder een cent op zak. Vandaag beheren de Iraniërs Salar (34) en Sasan (30) een imperium van winkels en horecazake­n en zijn ze miljonairs. Daarmee pronken de broers graag:g g ze wonen in een kasteel, rijdenj rond met Lamborghin­i’s en drinken champagne à volonté. “Succes moet je tonen.” Vanaf volgende maand doen ze dat in The Sky is the Limit.

Van asielzoeke­rs tot miljonairs: het levensverh­aal van Salar Azimi en zijn jongere broer Sasan, die in het Nederlands­e Aardenburg net over de grensg met Knokke wonen, leest als een modern sprookje.

“Toen we halfweg ded jaren negentig Iran ontvluchtt­en met onze ouders en in Zeeuws-Vlaanderen­Zeeuws-V terechtkwa­men, hebb hebben we eerst in asielcentr­a gewoond.gewoond Met zijn vieren op een kamertje van zes vierkante meter”, verteltver­t Salar, de grootste prater van d de twee broers. De Azimi’s wisten zichz verbazend snel te integreren. “D “Dankzij de taal. Mijn lectuur in bed? Een woordenboe­k Iraans-Nederlands.Iraans-Nederla Tot drie uur ’s nachts leerde ik woord voor woord de taal.” Als jongvolwas­senenjongv­olwassen openden beide broers een t telefoonwi­nkel in Sluis. Wat begonbeg met enkele gsm-toestellet­jes, groeide uit tot een verbluffen­d imperium.i “Na onze gsm-zaak – Sergio Herman is klant – namenn we een kledingwin­kel overo en begonnen we een computersh­op.c We startten ee een postorderb­edrijf, rolden h het vastgoed in en begonnen met hotels en restaurant­s. 9 99 procent van wat we ondernemen,onde is tot nog toe succesvol.”succe Hun kleine kamertjek middels ingeruild voor een luxueus kasteel in Aardenburg. Elk met hun gezin betrekken ze een aparte verdieping, en ook hun ouders zijn bij hen ingetrokke­n. In de wijnkelder liggen flessen van duizenden euro’s. Voor de deur staat een gouden Lamborghin­i Aventador van een half miljoen euro. Hun wagenpark bestaat voorts uit Range Rovers, Mercedesse­n, zelfs een Formule 1-bolide. Of ze nemen gewoon hun eigen helikopter.

Dom Pérignon

“Succes moet je tonen”, zegt Sasan, de meer zwijgzame broer. Maar als het op pochen met rijkdom aankomt, is hij de excentriek­ste. “Ik geef gemakkelij­k geld uit aan dure kleding, genre Louis Vuitton en Philipp Plein. Ik ben ook een feestvierd­er, en dan gaat er wat doorheen op zo’n avond.”

Salar, het financiële brein achter hun succes, pikt in: “Een fles Dom Pérignon van enkele honderden euro’s? Geen probleem voor Sasan. Die jongen weet echt niet wat op zijn rekening staat. Ik verdien ze, hij geeft ze uit. De taken zijn eerlijk verdeeld (lacht).” Salar is de zelfverkla­arde gierigaard, die wel luxereizen maakt en droomt van een privéjet.

Ondanks alle weelde zullen de selfmade zakenmanne­n niet snel vergeten waar ze vandaan komen. “Als kind moesten we sparen voor een fiets van dertig euro. Bij elk goed rapport kreeg ik een euro; gelukkig had ik altijd een goed rapport”, herinnert Salar zich. “Vandaag leven we als koningen. Hardwerken­de koningen, dat wel. We zijn rijk geworden door keihard te werken. Tot 19 uur per dag, 7 op 7.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium