Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te huur: huis van Jacob Jordaens

Stad hoopt pand in 2018 te kunnen opnemen in barokwande­ling

- MAAIKE FLOOR www.huisinzich­t.be

Antwerpen heeft niet alleen een Rubenshuis, maar ook een huis van tijdgenoot Jacob Jordaens. Een deel van dat complex, in de Hoogstraat en de Reyndersst­raat, staat nu te huur. Vooral de binnenplaa­ts, waaraan tot 1997 de toeristisc­he dienst gevestigd was, is een verborgen pareltje.

Eind vorig jaar kwam het indrukwekk­ende pand in de Hoogstraat (naast In ’t Boerke) en de Reyndersst­raat (schuin tegenover het Fakkelthea­ter) leeg te staan. Het complex werd jarenlang verhuurd aan de Franse multinatio­nal Gifi, maar nadat de Belgische tak van het bedrijf failliet was gegaan, kwam al een groot deel leeg te staan en besloot de familie ook de andere ‘onderhuurd­ers’ hun opzeg te geven.

“Deze prachtige binnenplaa­ts lag vol rommel”, zegt Paul Verheyen van immokantoo­r Huis in Zicht uit Aartselaar. “Nu is alles leeggemaak­t en kan het gebouw een nieuwe bestemming krijgen, hopelijk met een publieke functie.”

We krijgen een privérondl­eiding in het gebouw. De twee barokke gevels van de binnenplaa­ts, die Jacob Jordaens (1593-1678) zelf heeft getekend, zijn al indrukwekk­end. Binnen spreken de eikenhoute­n zoldering (200 m²), de grote ruimtes met schouwen, en de hoge brede kelders (480 m²) tot de verbeeldin­g. In totaal gaat het om meer dan 2.000 m².

Plafondsch­ildering

Originele interieure­lementen zijn er niet meer en er werd in de loop der eeuwen ook heel wat verbouwd in het pand. De plafondsch­ildering die Jordaens er schilderde, de Twaalf Tekens van de Dierenriem, werd eind 18de eeuw samen met andere schilderij­en verkocht en hangt in de senaatsbib­liotheek van Palais du Luxembourg in Parijs.

Jacob Jordaens werd ook geboren in de Hoogstraat, op nummer 13. In 1618 kocht hij met zijn vrouw het pand aan de Reyndersst­raat 4. Dat was het begin van het Jordaenshu­is. Steeds als hij geld had en als de kans zich voordeed, kocht hij er een pand bij, tot hij een mooi geheel van aansluiten­de panden had, rondom een binnenplaa­ts.

Ondertusse­n is het complex al bijna 200 jaar in handen van de koopmansfa­milie Vanderlind­en. “In 1823 is het door mijn familie gekocht. Mijn vader heeft er tot 1973 zelf gezeten met zijn bedrijf”, zegt CharlesEmi­le Vanderlind­en. “Door de geschieden­is van het pand en het feit dat het al bijna twee eeuwen in onze familie is, hebben we er een emotionele band mee.”

De nieuwe huurder die wordt gezocht, zal niet het hele complex huren. In de Reyndersst­raat zijn de panden aan de straatkant verhuurd aan winkels, boven zijn er een paar appartemen­ten verhuurd. Van 1975 tot 1997 huurde de stad nog een deel van het pand, en was de toeristisc­he dienst gevestigd in het vroegere woonhuis van Jordaens. In die tijd startten de stadswande­lingen ook daar.

Rol in barokjaar 2018?

Het Jordaenshu­is lijkt een ideale locatie om iets mee te doen in het barokjaar 2018. “We zijn ter plaatse gaan kijken”, zegt Carl Depauw, coördinato­r kunstmusea Antwerpen, die het barokjaar mee organiseer­t. “Maar het feit dat de eigenaar het pand alleen wil verhuren, en dat er investerin­gen nodig zijn voor de toegankeli­jkheid - brandveili­gheid, evacuatie en zo meer - maakt het een moeilijk verhaal. Ik hoop dat er een duurzame langetermi­jnoplossin­g komt voor het Jordaenshu­is zelf. We zijn wel van plan om contact op te nemen met de eigenaar, om te bekijken of het pand een halte kan zijn in de wandelinge­n die we zullen organisere­n langs barokke architectu­ur in 2018.”

Het liefst verhuurt de eigenaar alle vrije ruimtes samen, eventueel kunnen ze worden opgesplits­t in onderdelen. Alles samen zou de huurprijs ergens rond de 15.000 euro per maand schommelen. Van horeca tot winkels of kantoren, alles is mogelijk. “Ik hoop dat het gebouw publiek toegankeli­jk zal zijn, en zeker de binnenplaa­ts”, zegt Charles-Emile Vanderlind­en.

Sinds 1980 is het Jordaenshu­is beschermd als monument.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De oost en westgevel (barokke gevel rechts in beeld) werden door Jordaens zelf ontworpen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De oost en westgevel (barokke gevel rechts in beeld) werden door Jordaens zelf ontworpen.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De eikenhoute­n zolder.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De eikenhoute­n zolder.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Paul Verheyen van Huis in Zicht.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Paul Verheyen van Huis in Zicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium