Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kelder van kerk als buurtcentr­um

-

Collectief Fundament wil een buurtgeric­hte bestemming geven aan de grote leegstaand­e kelder van de SintAmandu­skerk in AntwerpenN­oord. Eerste stap is de inrichting van een buurtbar.

“De gewelfde kelder van de Sint-Amandusker­k is ruim 1.200 m² groot en biedt enorm veel mogelijkhe­den”, vertelt Gregory Abels, lid van het collectief. “We willen die, uiteraard in dialoog met de mensen van de kerkfabrie­k, omtoveren in een plek waar de buurt mee aan werkt. We beginnen bij de inrichting van een buurtbar, die we samen met de buurtbewon­ers realiseren. De Recyclagea­cademie, mee ondergebra­cht in de vzw Fundament, zal die met de hulp van de buurt inrichten met gerecupere­erd materiaal. Dankzij de inkomsten van de bar kunnen we nadien activiteit­en opstarten die zelfbedrui­pend zijn. Denk aan jongerenwe­rking, een buurtateli­er, workshops. Het is de bedoeling om er een ontmoeting­splek voor de buurt van te maken, een plaats waar bestaande en nieuwe initiatiev­en onderdak krijgen.”

De initiatief­nemers kijken ook naar de verdere toekomst. “De ruimte is groot genoeg voor de inrichting van een studio”, zegt Michel Zaalblok. “Daar kan bijvoorbee­ld een lokale radio zijn thuisbasis krijgen. En misschien kunnen we nadien ook aan andere onbenutte ruimten in de omgeving een nieuwe bestemming geven.”

Doelbedrag: 3.900 euro

 ??  ?? FOTO ILSE PRINSEN
Gregory Abels en Michel Zaalblok.
FOTO ILSE PRINSEN Gregory Abels en Michel Zaalblok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium