Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen heeft recht op net kapsel”

-

Kapster en sociaal werkster Peggy Jonckheere wil van De Haarkar een mobiel en sociaal kapsalon maken. Ook wie in een financieel penibele situatie zit of mensen zonder inkomen kunnen er terecht.

“Ik knip iedereen, ongeacht zijn of haar sociale status”, steekt Peggy Jonckheere van wal. “Ik heb een systeem uitgewerkt waarbij de sterkere schouders het volledige tarief betalen – nog maar een luttele dertig euro – en wie geen inkomen heeft, zoals daklozen en mensen zonder papieren, een gratis kapbeurt krijgt. Ik rijd niet met mijn kar rond om hen van de straat te plukken, maar wil samenwerke­n met organisati­es zoals de Sint-Egidiusgem­eenschap, centra voor nachtopvan­g en asielcentr­a. Wie een laag inkomen heeft en dat kan bewijzen, betaalt de helft.”

Peggy combineert zo haar achtergron­d van sociaal werk op een originele manier met haar opleiding tot kapster. “Sleutelbeg­rippen voor mij zijn eigenwaard­e en inclusie. Iedereen heeft het recht om er fris en netjes uit te zien. Een verzorgd kapsel of getrimde baard doen veel met een mens. Het geeft meer zelfvertro­uwen als je je onder de anderen begeeft of wil gaan solliciter­en.”

Peggy gaat met haar als kapsalon ingerichte caravan De Haarkar op verplaatsi­ng naar de klanten. “Dat verlaagt de drempel en zo kunnen ook minder mobiele mensen er beroep op doen.”

Doelbedrag: 5.500 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium