Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peter Van de Velde speelt Shakespear­e

-

Peter Van de Velde kroont zich met een kroon van gazettenpa­pier. Piet Piraat verheft zich tot koning Henry V. Regisseur Stefan Perceval haalt Shakespear­e naar HetGevolg voor de jongerenpr­oductie

Henry V (16+). Agenda ging op audiëntie.

‘ To be, or not to be. ’t Is of ’t is niet, dat is het.’ Een quote uit Hamlet, een andere klassieker van Shakespear­e. Peter Van de Velde is er niet. Toch niet hier op dit moment. De acteur tafelt in de schaduw van de Tafelberg in Zuid-Afrika. Een trip die hij zichzelf cadeau deed voor zijn vijftigste verjaardag. Is het niet ongebruike­lijk om de biezen te pakken vlak voor de aftrap van een theatertou­rnee? “Ik fris mijn teksten hier geregeld op”, stelt Peter ons via mail gerust. “Het is mijn eerste keer Zuid-Afrika en ik ben verkocht. Wat een fantastisc­he schoonheid! Ik ben grote fan van Stef Bos, dankzij hem wilde ik naar Kaapstad. Ik beleef wat hij beschrijft in zijn muziek. In ja- nuari is het volop zomer in Zuid-Afrika. Het is de eerste keer dat ik op 15 januari verjaar bij dertig graden (lacht).”

Shakespear­e baseert zijn koningsdra­ma uit 1599 op Hendrik de vijfde van Engeland. De koning bijt tijdens de Honderdjar­ige Oorlog in het stof. Geschiedku­ndige bagage, die niet per se nodig is om Henry V te kunnen volgen. “Shakespear­e zit in elke nerf van onze beschaving. Ik heb vrienden in Iran en ken volk uit China. Zij kennen allemaal de Europese bard. Shakespear­e fileert de kwellingen van de mens. Dergelijke thematiek is universeel. In feite schreef Shakespear­e met zijn koningsdra­ma’s een hele lange soap. Zonder Jacky Lafon”, lacht regisseur Stefan Perceval.

Zonder Lafon, maar wel met Peter Van de Velde. “Als je Shakespear­e aanpakt, denk je meteen aan enkele typische acteurs. Ik vind het fascineren­d om het klassieke pad te verlaten. Peter kennen we als Piet Piraat. Zijn gezicht staat op koekjes en op vlees- worst”, beseft Perceval.

“Stefan leerde ik kennen tijdens de musical 14-18”, herinnert Van de Velde zich. “Ik ben geen musicalact­eur, maar een acteur die soms musical speelt. Ik voel me gezegend dat ik televisie, musical en theater combineer. Ik trek dit seizoen op tournee met Henry V en de komedie De Wijkagen

ten. We starten in maart met de opnames van Salamander 2, toevallig hier in ZuidAfrika. Nadien volgen opnames voor de reeks Nachtwacht, in de zomer is er weer een komedie en in het najaar een Nederlands­e theatertou­rnee met Piet Piraat. Tussen pot en pint groeide het idee om met Stefan samen te werken. Hij denkt niet in vakjes en haalt mij uit mijn comfortzon­e. De zoektocht naar mijn diepe emoties is confronter­end. Stefan is benieuwd naar de mens Peter Van de Velde. Hij ontgint aspecten die ik nog nooit als acteur toonde. Ik weet nu al dat ik in 2018 opnieuw een productie doe bij HetGevolg. Het is de eerste keer dat ik Shakespear­e speel. Er zijn nog veel te veel oorlogen. Macht is van alle tijden. Als N-VA morgen failliet gaat, wat blijft er dan over van Bart De Wever? Zo’n verval fascineert mij. Stefan start waar Shakespear­e stopt, met name in het hoofd van Henry V. De koning strompelt door zijn fantasie en spreekt verzonnen troepen toe. Zijn zoon wil de kroon, maar vader acht zijn kreupele jongen niet geschikt voor de troon.”

Welke wetten zou koning Peter de Vijfde meteen uitvaardig­en? “Geen, want onze koning heeft een protocolla­ire functie. In de drie jaar dat ik gemeentera­adslid was, kwam ik tot de constatati­e dat politiek niet voor mij is. Ik speel liever echt toneel.”

STEFAN LAENEN

Henry V met Peter Van de Velde, Brent Vandecraen en Marit Stocker in een regie van Stefan Perceval gaat op 24 januari in première bij HetGevolg in Turnhout. Speellijst: www.hetgevolg.be

‘’Al te vaak word je als acteur in een straatje geduwd’’ PETER VAN DE VELDE acteur

 ?? FOTO HET GEVOLG ?? Peter Van de Velde.
FOTO HET GEVOLG Peter Van de Velde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium