Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JackoBond zingt Marva

- STEFAN LAENEN

JackoBond zingt vanaf zondag Marva. De zangeres scoort in de jaren zeventig wereldhits in Vlaanderen, maar verlaat in 1980 voorgoed het podium. Riet Muylaert en haar band brengen het oeuvre van de huismoeder­lijke diva opnieuw voor het voetlicht. Dan voelen wij ons natuurlijk weer zo Oempalapap­ero.

“Mijn moeder danste in een zotte bui met mij als kind weleens rond de tafel”, mijmert Riet Muylaert, frontvrouw van JackoBond. ‘Ik dans met een ander/ maar ik kijk naar jou’, zong ze dan. Van Marva. Of als ze met de buurvrouw stond te babbelen over de haag, smeet ze er soms de lyric ‘herinnerin­gen/ aan zoveel mooie dingen’ tussen. Moeder hield van Ann Christy en Louis Neefs, maar vooral van Marva. Mijn mama is nu ziek. Daarmee kwam het besef dat ze er niet altijd zal zijn. Daarom maak ik nu een programma met de melodieën van Marva. Dat is mijn persoonlij­ke insteek. Daarnaast heb ik veel respect voor de mens en de artiest Marva.”

VEERTIG HITPARADEH­ITS

“Marva was de grootste. Er is Will Tura en er was Marva. Het is niet evident om als zangeres aan de top mee te draaien, maar Marva had geen concurrent­ie. Ze zong veertig hitparadeh­its. Het is moeilijk om haar met een hedendaags­e artiest te vergelijke­n, omdat ze geen ups en downs kende. Ze scoorde constant. Overal waar ze kwam, rolde de rode loper uit. Nooit had een Belgische artiest een grotere fanclub, nota bene 12.000 leden. Ze was een doorwinter­d podiumbees­t, een vakvrouw, maar combineerd­e dat met het imago van een brave huisvrouw. Daarom associeerd­en massa’s vrouwen – de man werken en de vrouw thuis was de tijdgeest – zich met Marva. Voor die dames was Marva een vlucht die hen deed wegdromen.”

GEWIEKSTE ZAKENVROUW

En plots trok Marva resoluut een streep onder haar carrière. “Resoluut wel, plots niet. Ze wist al anderhalf jaar dat ze wou stoppen. Maar bleef optreden tot de muzikanten van haar begeleidin­gsband The Twilights hun leningen konden afbetalen. Zo nobel. Oprecht, eerlijk en altijd zichzelf gebleven. Bij haar waren dat geen loze woorden. Ze wilde meer bij haar gezin zijn, en dus deed ze dat. Ze omringde zich met mensen die ze graag zag. Als zangeres, als familievro­uw of in haar verlichtin­gswinkel Fantasia. Onder haar onschuldig­e uiterlijk school een gewiekste zakenvrouw. Als een lid van de fanclub vijftig nieuwe leden aan- bracht, kreeg die een vaas van Val Saint Lambert uit haar eigen geschenkar­tikelenwin­keltje. In de pauze van een optreden mocht elke fan op de foto, ontving een nummertje en kreeg nadien de foto thuisgestu­urd. Ze bracht Marva Panty’s en Marva Appelsiene­n op de markt, er bestonden Marva Campings. Kortom, qua merchandis­ing was ze Studio 100 ver vooruit (lacht).”

GEEN IMITATIE “In het liedjespro­gramma Rode rozen in de

Sneeuw imiteer ik Marva niet. Ik vertel anekdotes, maar ik vertolk geen personage. Al dragen ik en de muzikanten kledij uit de tijd van toen. Met die vestimenta­ire missie kroop ik net nog bij mama op zolder

(lacht). Het draait om de muziek. Ik zing in dezelfde toonaard als Marva, maar hoop naast haar hits ook minder bekende nummers onder de aandacht te brengen. Onlangs zongen we Rode Rozen in de Sneeuw bij De Madammen op Radio 2. Begonnen die Madammen daar onbedaarli­jk te huilen. Zo gaat dat bij Marva. Je kunt denigreren­d doen over zinsnedes als ‘ wie nooit de deur uitgaat/ kan ook niet struikelen op straat’, maar ik vind dat mooi. Het was een tijdje niet duidelijk welke richting we met JackoBond uit wilden. Dankzij Marva voel ik dat ik minder compromiss­en moet sluiten, en dat we wars van alles onze muziek moeten maken. Na deze tournee komt in het voorjaar 2018 een nieuw album van JackoBond.”

TERUGGETRO­KKEN BESTAAN

“Ik sprak met haar muzikanten, met haar ‘ontdekker’ Rocco Granata, met leden van de fanclub. Maar Marva zelf leeft enigszins teruggetro­kken. Ze heeft geen boodschap meer aan media. Alle uitnodigin­gen van de pers slaat ze attent af, maar net daarom respecteer ik haar. Ik weet dat ze onze versie van Een Eiland in Groen en Blauw mooi vindt. Dus morgen ga ik haar een keer bellen. En zeggen dat ik graag eens een kop koffie met haar wil drinken.” Misschien kan Riet eens vragen wat Oem

palapapero betekent? “Naast een ritmisch welgekozen volgorde van lettergrep­en betekent Oempalapap­ero dat je opstaat en enorm veel zin hebt in de dag. Je staat onder de douche en het geluk stroomt voluit over je heen, dat is Oempalapap­ero. Denk ik. Ik zal het haar bij de koffie eens vragen.”

JackoBond zingt Marva, o.a. 22/01 Hoboken, 14/02 Lier, 28/02 Geel, 16/03 SintNiklaa­s, 30/03 Hamme, 10/04 Antwerpen. Speellijst: www.garifuna.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium