Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leila Josefowicz, (een) schoonheid op snaren

- ILSE DEWEVER

De gloednieuw­e Elisabethz­aal pakt voor haar eerste seizoen uit met parels van muzikanten, zoals de Canadese Leila Josefowicz. Ooit was ze model voor een parfum van Chanel, maar nu promoot ze de schoonheid van muziek. Via haar viool.

Leila Josefowicz treedt, vanavond in de Gentse Bijloke en morgen in de Elisabethz­aal, op met deFilharmo­nie. Dirigent Alpesh Chauhan loodst haar door het Vioolconce­rto van Alban Berg. Maar wie is deze pittige 39jarige violiste?

CANADEES, POOLSE ROOTS

Toen Leila drie jaar was en in Los Angeles woonde, kreeg ze haar eerste viool in handen en op haar dertiende haalde Neville Marriner haar naar Londen om op te treden met zijn Academy of St Martin in the Fields. In haar tienerjare­n speelde Josefowicz veel Oost-Europese klassieke werken, maar of dat iets vandoen heeft met haar afkomst? “Mijn vader kwam uit Polen”, vertelt ze aan de telefoon vanuit New York. “Hij stond er wel op dat ik flink repeteerde, maar misschien had dat meer met zijn rol als ouder te maken dan met zijn roots. Ik heb wel vaak les gehad van leraren met Oost-Europese wortels. Eentje had een première met een vioolconce­rt van Prokofiev, een ander studeerde bij Bartók. Dat was wel een voorrecht.”

MODEL VAN CHANEL

Josefowicz maakte haar debuut in Carneggie Hall op haar 16de en had als tiener al een platencont­ract met Philips. Midden jaren 90 stonden samen met haar jongedames als Vanessa Mae of Lara St. John in de kijker, allen violistes met fraaie looks. Chanel vroeg Josefowicz model te staan voor de promotieca­mpagne van het nieuwe parfum Allure. Vandaag reageert de violiste met enige scepsis op haar modellenca­rrière. “Ze zochten een gezicht uit de klassieke muziek, en als twintigjar­ige kon ik het geld goed gebruiken. Ik, een model? Met mijn 1,65 meter zie je mij amper staan (lacht).”

AARTSMOEIL­IJKE ALBAN BERG

Rond haar vijfentwin­tigste laste Josefowicz een rustpauze in. Ze had het gehad met steeds weer dezelfde klassieke componiste­n in een gestrenge uitvoering, en wilde zich gaan toeleggen op hedendaags­e muziek. Maar het Vioolconce­rto van Alban Berg uit 1935 blijft ze graag spelen. “Het werk wordt niet vaak uitgevoerd, omdat het aartsmoeil­ijk is. Berg componeerd­e het volgens de twaalftoon­stechniek. Geen sinecure voor orkest en solist. Dat het in Antwerpen en Gent op de affiche staat, is een heus evenement.”

LEVENDE COMPONISTE­N

De laatste jaren creëert Josefowicz hoofdzakel­ijk werk van levende componiste­n. John Adams, Esa-Pekka Salonen of Steven Mackey, ze hebben al allemaal een concerto speciaal voor haar geschreven. “Natuurlijk heb ik mijn eigen inbreng. In zo’n werk kan ik mijn hele persoonlij­kheid kwijt. Ik hou er ook van het publiek warm te maken voor een nieuw geluid.” Leila Josefowicz staat bekend om haar dynamische vertolking­en. Ze brengt graag vaart in de muziek en jamt er soms op los. “Als tweede instrument kies ik voor percussie. Ik gebruik mijn viool ook als

drum.”

ROCKMAMA

Geen wonder dat de mama van drie ook een boon heeft voor meer hedendaags­e genres. “Amy Winehouse is mijn favoriete, maar ik hou ook van Kings of Leon en Justin Timberlake. En van The Beatles, die worden nog eens klassiek

(lacht). Elektronis­che muziek beluister ik ook vaak, daar zit zoveel ritme in. Wie goed luistert, kan wat opsteken van elk genre.”

“Als tweede instrument kies ik voor percussie. Ik gebruik mijn viool soms ook als drum.” LEILA JOSEFOWICZ Violiste

deFilharmo­nie speelt Mahler 5 en Bergs Vioolconce­rto met violiste Leila Josefowicz, 20/01 Bijloke Gent en 21/01 Elisabethz­aal Antwerpen, www.defilharmo­nie.be

 ??  ?? deFilharmo­nie ontvangt topsolist in Elisabethz­aal
deFilharmo­nie ontvangt topsolist in Elisabethz­aal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium