Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke club zes matchen met videoref

Vanaf volgend seizoen actieve testfase

- (pvlo, gma)

De videoref zal vanaf het seizoen 20172018 actief gebruikt kunnen worden in het Belgische voetbal. Vier gewezen refs zullen in 48 competitie­wedstrijde­n als videoref optreden. “48 matchen, dat zijn 96 ploegen. In een competitie met zestien clubs betekent dat dat elke ploeg zes keer een wedstrijd met videoref zal afwerken”, aldus Pierre François, CEO van de Pro League.

Hoe kan de videoref ingrijpen?

De procedure die de videoref tijdens de online testfase dient te volgen, is altijd dezelfde. Het begint met een discutabel­e fase tijdens de wedstrijd, bijvoorbee­ld een al dan niet terecht toegekende strafschop. De videoschei­dsrechter bekijkt vervolgens de beelden uit verschille­nde camerahoek­en. Indien daaruit blijkt dat de ref een 100 procent foutieve beslissing genomen heeft, zal de videoref hem daarvan op de hoogte brengen. Dit doet hij met de boodschap review

recommende­d. Daarop kan de scheidsrec­hter te velde dan beslissen: of hij aanvaardt het advies van de videoref, of hij vraagt een on-field review en gaat de beelden zelf bekijken alvorens hij een definitiev­e beslissing neemt.

Wie wordt videoref?

Vier oud-scheidsrec­hters uit eerste klasse werden zopas door de KBVB aangeduid als videoref. Het gaat om Yves Marchand, Christophe Delacour, Tim Pots en Kris Bellon. Zij zullen tijdens de volgende speeldagen in de Jupiler Pro League elk twaalf wedstrijde­n - 48 in totaal - toegewezen krijgen. Elke videoref zal een assistent en een video-operator mee krijgen, met wie hij de wedstrijd vanuit een busje zal bekijken. Na afloop van de wedstrijd zullen ze aangeven op welke momenten de videoref al dan niet had kunnen ingrijpen. “Het gaat dus om een offline testfase, er is geen contact tussen de videoref en de scheidsrec­hter”, duidt het onderzoeks­team dat zich mt het project bezig houdt. “Na deze offline fase volgt er een online testfase, waarbij er rechtstree­ks contact zal zijn tussen de videoref en de scheidsrec­hter op het terrein.”

Indien de videoref er daadwerkel­ijk komt, zal het aantal videorefs nog uitgebreid worden.

 ?? FOTO RR ?? Zo ziet het werkterrei­n van de videoref er uit.
FOTO RR Zo ziet het werkterrei­n van de videoref er uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium