Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als hij voor klimaattre­in gaat liggen, wordt hij overreden”

-

Het meest verrassend­e antwoord in onze rondvraag komt van Peter Tom Jones, expert in schone technologi­e en klimaatopw­arming. “Ik blijf optimistis­ch”, zegt hij. “De markt heeft de bocht van fossiele naar duurzame energie al ingezet. Daar kan Trump niks aan veranderen.”

Peter Tom Jones, van VlaamsBrit­se afkomst, is onderzoeks­manager aan de KU Leuven en voorzitter van de door de Vlaamse regering opgerichte vzw I-Cleantech, die propere technologi­e ondersteun­t. “Veel mensen denken dat ik nu in zak en as zit. Maar ik zie geen probleem: de transitie naar een schone, circulaire economie is ingezet”, zegt Peter Tom Jones. “Die trein is vertrokken. Trump kan er voor gaan liggen, maar dan wordt hij overreden. Hij denkt misschien dat hij het fossiele tijdperk van steenkool en olie nieuw leven kan inblazen, maar de marktkrach­ten kan hij niet omkeren.

Gebrek aan investeerd­ers

De kostprijs van schone technologi­e daalt zo snel (met 40 tot 80% in de voorbije jaren) en die van olie en steenkool stijgt zo snel (nieuwe olie-ontginning­en gebeuren op steeds moeilijker toegankeli­jke plaatsen), dat hij geen investeerd­ers meer zal vinden. China heeft de bouw van 104 steenkoolc­entrales geschrapt, vooral tegen de smog. De Chinezen zijn de grootste investeerd­ers ter wereld in wind- en zonne-energie. Daardoor is er nu voor het eerst ooit een wereldwijd­e reductie van de CO2-uitstoot gemeten. Ik heb het hier over cijfers van het Internatio- naal Energie Agentschap die nog niet officieel zijn vrijgegeve­n. Het slechte nieuws is dat Europa weer maar eens achterop hinkt.” “Bovendien zijn de Verenigde Staten een amalgaam van staten. Zij hebben vaak een eigen, ambitieuze klimaatpol­itiek, los van Washington. Denk aan Californië, de zesde grootste economie ter wereld. Maar ook Texas, staat van republikei­nen en olie, investeert zwaar in zon en wind. Als Trump het klimaatakk­oord van Parijs opzegt, zullen een aantal staten dat zeker op eigen houtje ratificere­n.”

 ??  ?? Peter Tom Jones. FOTO RR
Peter Tom Jones. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium