Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een utopisch sociaal experiment

Merksplas en Wortel: Koloniën bestaan in 2018 200 jaar

- (gvn)

Nadat Napoleon was verslagen bij Waterloo, waren België en Nederland vijftien jaar verenigd. In die korte periode ontstonden de zeven Koloniën van Weldadighe­id.

Wie er ooit al wandelde of fietste, weet dat de structuur en het landschap van de koloniën van Merksplas en Wortel uniek zijn. In het noorden van Nederland zijn vijf sterk gelijkende domeinen te vinden: Frederikso­ord, Willemsoor­d, Wilhelmina­oord, Ommerschan­s en Veenhuizen. De zeven landschapp­en zijn tussen 1818 en 1825 gevormd als een utopisch sociaal experiment van armoedebes­trijding. Vooral in de steden was er in het jonge, samengevoe­gde land veel armoede. Onder leiding van de Nederlande­r Johannes van den Bosch werden in korte tijd landbouwko­loniën opgericht op woeste gronden, waar arme stedelinge­n werden gehuisvest. Er waren vrije koloniën, gekenmerkt door kleinere boerderije­n, en onvrije koloniën, waar mensen in grotere gemeenscha­ppen samenwoond­en. In beide systemen moesten ze in hun eigen levensonde­rhoud voorzien. Het project was niet erg succesvol, maar de koloniën bleven wel bestaan. In Wortel en Merksplas werden na verloop van tijd gevangenen en vooral landlopers gehuisvest. Tot in 1993 onder Europese druk de wet op de landloperi­j werd afgeschaft. Sinds het begin van deze eeuw proberen de gemeentebe­sturen van Merksplas en Hoogstrate­n, daarbij gesteund door de provincie en de vzw Kempens Landschap, te versnipper­ing van deze unieke domeinen te voorkomen. Merksplas kocht enkele belangrijk­e gebouwen aan. Kempens Landschap restaureer­t op dit ogenblik, met Vlaamse en Europese steun, de grote boerderij van Merksplas Kolonie. Daar komt het bezoekersc­entrum van waaruit het hele gebied kan worden verkend. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadighe­id 200 jaar. Ze zijn een belangrijk­e materiële getuige van een grootschal­ige, op de Verlichtin­g geïnspiree­rde inspanning van de gegoede burgerij om het stedelijke armoedepro­bleem in het Verenigd Koninkrijk der Nederlande­n op te lossen. Zelfs naar huidige normen was dat een ingrijpend en grootschal­ig project. De totale oppervlakt­e van de zeven Koloniën van Weldadighe­id bedraagt liefst tachtig vierkante kilometer. Maar het draait niet alleen om geschieden­is. De gemeente Merksplas legde in haar Kolonie een warmtenet aan, dat ze wil aansluiten op een biogasinst­allatie die wordt gebouwd in de com- posterings­installati­e van de Intercommu­nale Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij voor de Kempen. Die is gelegen op een boogscheut van de Kolonie en moet de energie leveren voor het warmtenet, waarmee het asielcentr­um en de gevangenis kunnen worden verwarmd.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De kapel van de Kolonie in Merksplas.
FOTO MIA UYDENS De kapel van de Kolonie in Merksplas.
 ?? FOTO RAM ?? Philip De Backer, directeur van de vzw Kempens Landschap, bij de boerderij waarvan de renovatie in mei is afgerond.
FOTO RAM Philip De Backer, directeur van de vzw Kempens Landschap, bij de boerderij waarvan de renovatie in mei is afgerond.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De begraafpla­ats van de landlopers­kolonie, met voornameli­jk naamloze kruisen.
FOTO MIA UYDENS De begraafpla­ats van de landlopers­kolonie, met voornameli­jk naamloze kruisen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium