Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biljartvla­k parcours maar wel oppassen voor kasseien

Peloton vertrekt in centrum en fietst over biljartvla­k parcours in districten Wilrijk en Hoboken

- KOEN DE BEUCKELEER

Het Belgisch Kampioensc­hap wielrennen op zaterdag 25 juni gaat van start op de Grote Markt in Antwerpen. Het officiële startschot wordt gegeven aan de PIVA aan de Desguinlei. Daar bevindt zich ook de aankomst en animatiezo­ne.

De stad Antwerpen maakt zich op voor een grand cru wielerjaar. Niet alleen de Ronde van Vlaanderen vertrekt dit jaar in de koekenstad, ook het Belgisch Kampioensc­hap trekt op 25 juni door Antwerpen. “Nog maar eens een bewijs dat Antwerpen gek is van de koers en omgekeerd”, zegt sportschep­en Ludo Van Campenhout (N-VA).

Pittige kasseistro­ken

“Door de werken in het noorden van de stad lag een lus in de zuidrand voor de hand. Omdat we niet over noemenswaa­rdige hellingen beschikken, verwerkten we twee pittige kasseistro­ken – D’Herbouvill­ekaai en Waalse Kaai – in het parcours. Op die manier kan er toch een echte selectie worden doorgevoer­d.”

De officieuze start van het Belgisch Kampioensc­hap ligt, net als bij de Ronde van Vlaanderen, op de Grote Markt. “Van daaruit trekken de renners naar de officiële startplaat­s in de Desguinlei, aan de PIVA, waar een groot animatiedo­rp verrijst”, zegt Johan Peeters van stedelijke dienst voor Sportevene­menten.

“Vervolgens fietsen de renners via voornameli­jk brede wegen op een biljartvla­k parcours door Wilrijk en Hoboken. Via het Kiel en het nieuwe justitiepa­leis keren ze terug naar de Desguinlei. Een mooi parcours van een 17-tal kilometer.”

De dames – hun kampioensc­hap begint om 8 uur ’s morgens – zullen zes rondjes (of 102 kilometer) afleggen. De heren gaan van start om 11.45 uur en krijgen 14 rondes (238 kilometer) voor de kiezen geschoven. Rond 17.30 uur wordt duidelijk wie de opvolger wordt van Nico Eeckhoudt, die zich in 2006 tot Belgisch wielerkamp­ioen kroonde in Antwerpen.

De Antwerpse sportdiens­t Sporting A zorgt dat het weekend van 24 en 25 juni volledig in het teken van de fiets staat. “Op zaterdag kunnen fietsliefh­ebbers het parcours uittesten tijdens een cyclotocht, zondag worden duizenden passieve wielerfans verwacht”, zegt Van Campenhout. “Zij kunnen de renners voor de start aanschouwe­n op de Grote Markt en vervolgens het verloop volgen op een groot scherm aan de PIVA.”

Een grootschal­ig sportevene­ment als het BK heeft ook een impact op de mobiliteit in de stad. Door een intense samenwerki­ng met het mobiliteit­sbureau en de stads- en ordedienst­en wil de organisati­e de overlast zo beperkt mogelijk houden. “We roepen de bezoekers op om de website Slim naar Antwerpen te raadplegen en lanceren met Sporting A nog een website die alle praktische infor

matie bevat.”

Vier zussen Druyts present

De districtsv­oorzitters van Wilrijk en Hoboken toonden zich bij de voorstelli­ng van het BKparcours bijzonder opgetogen. “Dit is een unieke kans om Wilrijk als sportdistr­ict in de kijker te zetten’, zegt Kristof Bossuyt (N-VA). “We beschikken niet alleen over een grote sportschoo­l en een toekomstig­e skipiste, maar zijn ook een echt wielerdist­rict. Denk maar aan de vroegere successen van volksheld Rik Van Linden en de huidige prestaties van de wielerzuss­en Druyts. Zij lieten al weten dat ze alle vier met veel plezier zullen deelnemen aan het BK in hun achtertuin.” Zowel in Hoboken als Wilrijk is er randanimat­ie langs het parcours.

LUDO VAN CAMPENHOUT

Antwerps sportschep­en “Met het BK én de start van de Ronde van Vlaanderen beleven we een echt wielerhoog­jaar.”

 ??  ??
 ?? FOTO FRANCOIS BUYSSENS ?? Tijdens het BK in Antwerpen in 2006 reed Tom Boonen in regenboogt­rui de Grote Markt op voor de voorstelli­ng van de renners.
FOTO FRANCOIS BUYSSENS Tijdens het BK in Antwerpen in 2006 reed Tom Boonen in regenboogt­rui de Grote Markt op voor de voorstelli­ng van de renners.
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium