Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een paard zo toetakelen is werk van een zieke geest”

Beruchte ‘beul’ slaat weer toe, deze keer in wei in Massenhove­n

- KRISTIN MATTHYSSEN

Nagdat, een 18jarige merrie, werd in de nacht van zondag op maandag zwaar verminkt op een afgelegen weide in Massenhove­n. Alles wijst in de richting van de beruchte ‘paardenbeu­l’ die al verscheide­ne keren toesloeg in ons land.

Josée Verwimp en haar dochter Inge willen andere paardeneig­enaars waarschuwe­n om extra waakzaam te zijn. Ze zijn in shock over wat er met hun merrie in Massenhove­n is gebeurd.

“Nagdat staat samen met een twintigtal andere merries op een weiland in domein Montens. Die wei is niet vanaf de straat zichtbaar. Zondagnami­ddag ben ik nog gaan paardrijde­n met een vriendin. Nagdat stond rustig te grazen, er was geen vuiltje aan de lucht. Ik heb de dieren eten en drinken gegeven en ben rond 17u vertrokken.”

“Maar toen ik ’s ochtends weer naar de weide ging, kreeg ik iets vreselijks te zien. Nagdat stapte moeizaam. Langs haar billen, haar achterbene­n en aan haar achterste hing allemaal bloed. Het beeld dat ik zag toen ik haar staart optilde, staat voor altijd op mijn netvlies gebrand. Ik durfde amper te kijken, zo afschuweli­jk was het. Langs haar schede waren er twee diepe sneden van zo’n twintig centimeter lang.”

Symmetrisc­he sneden

Josée belde in paniek haar dierenarts­en Katrien Dedecker en Judith Adriaensen van dierenarts­enpraktijk Katona in Wechelderz­ande (Lille). “Normaal ben ik sceptisch als het gaat over verhalen rond paardenbeu­len”, zegt dierenarts Dedecker. “Paarden kunnen zichzelf verwonden door langs scherpe voorwerpen te schuren of ze kunnen elkaar ook stampen. Maar dit soort verwonding­en heb ik nog nooit gezien. Ze kunnen ook niet door het paard zelf of door een soortgenoo­t zijn aangebrach­t.”

“Het gaat om twee nagenoeg symmetrisc­he snijwonden aan beide zijden van de vagina, die ongeveer op dezelfde hoogte beginnen en twee centimeter diep zijn. In die sneden zijn er nog extra sneden aangebrach­t. Op één plaats kan ik er tot tien centimeter diep ingaan”, aldus de dierenarts.

“De wonden staan zo gezwollen dat hechten voorlopig onmogelijk is. We moeten eerst wachten tot het weefsel weer wat gezond wordt. Dat kan nog een maand duren. Intussen heeft Nagdat intensieve verzorging nodig. Daarom is ze nu gehospital­iseerd in onze dierenklin­iek.”

Plas bloed middenin wei

Josée wordt naar eigen zeggen “mottig” als ze nadenkt over wat er is gebeurd. “Die dader kan niet alleen gehandeld hebben. Er moet iemand bij zijn geweest om

Nagdatje vast te houden. Alleen een compleet zieke en perverse geest kan zoiets doen. Al die merries die er staan, zijn zachtaardi­ge en lieve dieren.”

Om helemaal uit te sluiten dat Nagdat zich aan een scherp voorwerp heeft gesneden, controleer­de Josée gisteren alle palen en de stal. “Nergens hingen er bloed of haren. Ik ben dan kriskras over de grote wei gelopen om iets te vinden, tot ik in het midden van de wei een grote plas bloed zag liggen.”

Dierenarts Katrien Dedecker vreest dat de ontdekking van die plas bloed – zonder palen, draad of iets scherps in de buurt – het scenario van een paardenbeu­l alleen maar versterkt. “Ik heb nu bloed getrokken om te zien of Nagdat verdoofd is geweest, dan weten we het zeker.”

Joseé dient bij de politie een klacht in tegen onbekenden.

JOSÉE VERWIMP

Eigenares merrie Nagdat “Die dader kan niet alleen gehandeld hebben. Er moet iemand bij zijn geweest om Nagdat vast te houden.”

KATRIEN DEDECKER

dierenarts “Dit soort verwonding­en heb ik nog nooit gezien. Ze kunnen niet door het paard zelf of een ander dier zijn aangebrach­t.”

Wie iets verdachts heeft opgemerkt in Massenhove­n in de buurt van de Kerkstraat of de Oelegembaa­n, wordt gevraagd de politie Zara te contactere­n op 03485.65 .11.

 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Eigenares Josée Verwimp met de toegetakel­de Nagdat bij Judith Adriaensen van dierenarts­enpraktijk Katona, waar de merrie nu intensief verzorgd wordt.
FOTO'S MIA UYDENS Eigenares Josée Verwimp met de toegetakel­de Nagdat bij Judith Adriaensen van dierenarts­enpraktijk Katona, waar de merrie nu intensief verzorgd wordt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium